,,Carte frumoasă, cinste cui te-a scris”, Tudor Arghezi

Zilele acestea, într-un cadru select cu cu personalități de marcă ale culturii arădene, a avut loc lansarea lucrării „Istoricul Protopopiatului Ortodox Român Arad”, semnat de Arhidiaconul Iov Orădan și de Arhidiaconul dr. Gheorghe Hodrea, o lucrare monumentală, cu imagini și date despre fiecare lăcaș de cult precum și despre fiecare parohie din acest protopopiat, lucrare care credem noi ar trebui să fie în toate bibliotecile parohiale implicate.
Evenimentul a avut loc în seara zilei de luni, într-o locație selectă a cetății noastre, iar deschiderea a fost făcută de părintele dr. Gheorghe Hodrea prin prezentarea succintă a lucrării de care ne-am bucurat un foarte mic număr de oameni.
Părintele dr. Gheorghe Hodrea în deschidere spunea: „cel mai bun prieten al omului este și cartea pentru că ea rămâne iar oameni pleacă, ea rămâne în amintirea celorlalți și poate fii consultată, pe când noi oamenii, plecăm cu vrute și nevrute, dar cartea rămâne, de aceea în multe rânduri cartea ajuge să fie o portiță de salvare, care îndreaptă un adevăr istoric.
Proiectul a început într-o zi călduroasă din luna iulie a anului 2010, când alături de părintele protopop Iov Orădan am mers la toate parohiile din protopopiat și am adunat documente și date istorice precum și fotografii pentru întocmirea acestei lucrări, sigur drumul până la tipar a fost anevoios, au trecut șapte ani până când această lucrare să vadă lumina tiparului, dar în cele din urmă am reușit să o edităm și să fie un dar de suflet pentru voi și pentru cei care o vor consulta.”
Mai apoi a luat cuvântul părinte protopop Iov Orădan, care după o elogiere a personalității marelui Mitropolit al Transilvaniei Andrei Baronul de Șaguna, a povestit cuprinsul lucrării care a fost pusă gratuit pe masa invitațiilor, lucrare care a dus multă trudă și jerfă din partea autorilor.
„În primul rând, protopo­piatul nu avea un istoric făcut, în genul acesta, cu date istorice și fotografii, iar în al doilea rând pentru a răspunde întrebărilor puerile, «Ce a făcut Biserica arădeană în timpul comunismului?»… păi vă spun eu ce a făcut, a construit biserici, mai multe ca în celelalte secole”, a spus părintele protopop (acum pensionar) Iov Orădan.
După discursurile emoționante ale celor doi autori, au avut loc luări de cuvânt, printre care amintim pe profesorul universitar Anton Ilica, ce a subliniat importan-                  ța unei astfel de monografii bisericești, mai apoi colecționarul Puiu Valea, ce a presărat amintiri despre unele parohii din protopopiat precum și evenimente în documente și fotografii ce se găsesc în colec­ția personală a domniei sale. Prof. drd. Paul Krizner a depănat amintiri din liceu, cum l-a cunoscut pe părintele protopop Iov Orădan „ca un om modest dar integru, cu o prestanță sacerdotală neegalabilă, având un cuvânt bun pentru toți tinerii teologi, fără să țină seama de rangul social”, iar în ceea ce privește personalitatea culturală a păritelui dr. Gheorghe Hodrea, a subliniat colaborarea academică pe care o are de atâția ani, felicitându-i pe autori pentru darul monografic oferit Episcopiei Aradului dar și cercetătorilor istorici.
Mulţumirile autorilor s-au îndreptat către editori, fotografi, părinți, soții, care le-au fost alături în tot acest demers, dar nu în ultimul înspre gazdă, care a onorat invitații cu delicatese pe măsura evenimentului.
(R. G. A.)

Recomandările redacției