isu
În cadrul proiectului SEERISK, finanţat cu fonduri europene, a avut loc, în perioada 16-19.10.2014, în localitatea Hajduszoboszlo – Ungaria un exerciţiu internaţional cu forţe şi mijloace în teren, la care au participat forţe din ţara gazdă şi echipe din România şi Bulgaria.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al Judeţului Arad este partener strategic în proiectul SEERISK pe perioada 2012 – 2014, participarea sa fiind cofinanţată de Agenţia Naţională de Meteorologie, cu care a desfăşurat o colaborare foarte bună în cadrul parteneriatului astfel constituit. Liderul de proiect a fost Directoratul General pentru Apărare Împotriva Catastrofelor al Republicii Ungaria. Alte ţări participante au fost: Bulgaria, Croaţia, Austria, Serbia, Slovenia, Bosnia – Herţegovina şi Slovacia.
Exerciţiul a vizat verificarea practică a concluziilor reieşite din exerciţiile anterioare desfăşurate în cadrul proiectului Seerisk, care au avut ca temă intervenţia în cazul producerii dezastrelor naturale complexe.
Principalele situaţii tactice specifice au fost create astfel încât să solicite echipele de intervenţie din plin, toate fiind incidente cu victime (voluntari ai Crucii Roşii maghiare), astfel: alunecare de teren cu smulgerea arborilor, care au căzut peste un autoturism (o victimă încarcerată); accident feroviar în care au fost implicate 2 trenuri: unul de marfă, care transporta substanţe periculoase şi al doilea, de călători; alunecare de teren, cu surprinderea unui autobuz care transporta copii la şcoală; prăbuşirea unei clădiri peste 2 autovehicule – 3 victime incarcerate etc.
Pentru rezolvarea diferitelor situaţii tactice în cadrul exerciţiului au participat din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al Judeţului ARAD 4 ofiţeri, 14 subofiţeri şi 5 autospeciale.

Recomandările redacției