Să o spunem pe cea dreaptă – pensionarilor și unor categorii profesionale le este teamă de schimbarea guvernării. Și asta pentru că, un nou partid la putere poate veni cu tăieri salariale, ori de alte privilegii. Unele temeri sunt întemeiate, altele nu. Ne-am aștepta, spre exemplu ca unii bugetari să fie îngroziți de ideea scăderii veniturilor, dar nu ne-am aștepta la asta, de la o altă categorie profesională din care fac parte cei mai bine plătiți angajați. Vorbim de IT-iști, cei mai bine remunerați, întrucât pe piață asta se caută, iar realizările lor sunt importante. Un motiv de mândrie pentru țara noastră sunt informaticienii. Și aici vorbim de olimpicii europeni în informatică, precum și de IT-iștii care au ajuns să lucreze în mari corporații.

Poate unii invidiază salarizarea din acest sector de activitate, însă din punct de vedere economic, tehnologia informației are o pondere mare la PIB.

„Orice venit trebuie impozitat. Nu poți să creezi facilități fiscale care îmbracă forma unor privilegii“, a fost declarația conducerii PNL.

Cu cât ar scădea veniturile

Informaticienii care primesc un salariu mediu net de aproape 7.500 de lei net pe lună ar avea venitul micșorat, în cazul în care ar fi puse în practică ideile conducerii partidului PNL. Partidul „cu tradiție“ în tăieri salariale a anunțat că în mometul în care ajunge la guvernare ar trece la scoaterea scutirii de plată a impozitului pe venit, pentru IT-iști. Și asta, în condițiile în care ne pierdem profesioniștii în IT, pentru că pleacă peste graniță, unde sunt mai bine plătiți.

În prezent, un IT-ist cu un salariu mediu brut de 12.308 lei plăteşte CAS în valoare de 3.077 lei, CASS în cuantum de 1.231 lei şi rămâne cu un net de 8.000 de lei. După reintroducerea impozitului pe venit, acesta va plăti şi un impozit pe venit în cuantum de 800 de lei şi va rămâne cu un net de 7.200 de lei.

Peste 30.000 de programatori care sunt scutiţi de la plata impozitului pe venit ar putea rămâne fără acest beneficiu.

Mulți informaticieni, programatori – în general specialiști în domeniu, lucrează atât în Arad, cât și în alte județe, cu ofertă de locuri de muncă mai mare. Mulți arădeni lucrează în Timișoara, aici fiind mai multe companii care au nevoie de munca lor.

IT-iștii sunt intrigați

Ideea punerii în practică a celor care lucrează în domeniu a stârnit intrigă.

„IT-iștii, spre deosebire de mandoliniști, contribuie substanțial la veniturile statului. Livrează produse cu valoare adăugată la ceva inepuizabil: pregătirea și inteligența lor – spre deosebire, de exemplu, de cei care exportă bușteni. Nu vă atingeți de ei, sunt atâtea domenii în care vă puteți exersa capacitățile intelectuale spre folosul nostru“, a spus arădeanul Ionel Schlesinger.                                 

Astfel, dacă măsura ar fi pusă în practică, un IT-ist care are în prezent un salariu mediu net de 8.000 de lei va rămâne cu doar 7.200 de lei după reintroducerea impozitului pe venit pentru salariaţii din IT.

„Am terminat o facultate grea, timp în care, cam toți cei care doresc să se specilizeze în domeniu mai fac o serie de alte cursuri și își iau informații din vaste surse. În concluzie, vreau să subliniez că nu este deloc o ramură ușoară. Apoi intri în sistem și trebuie să îți dovedești competențele ca pregătirea ta să fie apreciată. Într-adevăr, dacă ajungi într-o firmă serioasă ești plătit cât de cât ok. În niciun caz ca afară. Nici nu se poate compara. Acest job este extrem de solicitant și îți rămâne puțin timp pentru viața personală. Ar fi o nedreptate să fie scoasă această scutire de impozit, întrucât IT-iștii sunt un mare motor al economiei“, susține Artur, un informatician.

De asemenea, un alt informatician susține că multe firme plătesc impozite pentru ca angajații să poată beneficia de scutiri de impozitare. „Din cunoștințele mele, licențiații care lucrează beneficiază de scutire la impozit, dar cei care totuși lucrează, dar nu sunt licențiați în domeniu nu au parte de scutire. Firma acoperă impozite pentru ca angajații să beneficieze de scutire de impozitare. Asta cel puțin în firma mea“, a spus Florin Ciev.

Vizavi de aceste posibile măsuri a avut o poziție și Asociația patronală a industriei de software şi servicii a solicitat deja conducerii partidului la dialog, pe această temă.

Recomandările redacției