Italia a câştigat Eurovision 2021

0
152

F ormaţia italiană Måneskin a fost declarată câştigătoarea celei de-a 65-a ediţii a concursului de muzică Eurovision, desfăşurat în Olanda, la Rotterdam, sâmbătă. Aşadar, trofeul ajunge în Italia, după o pauză de 30 de ani! În 1990, Toto Cutugno a câş­tigat la Zagreb cu piesa „Insieme: 1992″.
Italia, reprezentată de trupa rock Måneskin, este marea câștigătoare a concursului Eurovision 2021, datorită votului telespectatorilor, care a răsturnat complet, sâmbătă seara, ierarhia rezultată după o primă jurizare venită din partea țărilor participante.
Italia, cu piesa „Zitti e Buoni”, s-a instalat în fruntea clasamentului, care până atunci era dominat de Franța și Elveția, după ce a primit peste 300 de voturi din partea pu­blicului, cel mai mare punctaj obținut de vreun participant în acest concurs. Astfel, suspansul s-a menținut până în ultima clipă, când televotingul a decis câștigătorul între Italia și Elveția. Italia a acumulat în total 524 de puncte. Au urmat în ierarhie Franța cu 499 de puncte și Elveția cu 432 de puncte. În top 10 au mai intrat Islanda (378), Ucraina (364), Finlanda (301), Malta (255), Lituania (220), Rusia (204) şi Grecia (170).
„Vrem doar să spunem, întregii Europe, întregii lumi: rock ‘n’ roll-ul nu moare niciodată!”, a declarat Damiano David, solistul trupei Måneskin, după ce formația, din care fac parte trei băieți și o fată, a fost anunțată câștigătoare a competiției.
Cei patru au fost colegi în liceu și și-au format trupa în 2016, la Roma, iar în 2017 au ieșit pe locul al doilea la concursul „X Factor” din Italia. Numele formației este un cuvânt în daneză și înseamnă „lumina lunii”. A fost sugerat de basista Victoria De Angelis, care este pe jumătate daneză.
Punctajul maxim al juriului din România a fost anunțat de gimnasta Cătălina Ponor. Juriul din România a acordat cele 12 puncte Maltei, în timp ce publicul din România a vo­tat pentru reprezentanta Republicii Moldova, Natalia Gordienko. România, reprezentată de Roxen, a ratat calificarea în finala Eurovision 2021, pentru a treia oară consecutiv.
Ca o curiozitate, Marea Britanie, repre­zentată de James Newman, nu a obținut niciun punct la Eurovision 2021, nici din partea juriilor naționale, nici din partea pu­blicului. Este pentru a doua oară când Regatul Unit termină pe ultimul loc, dar este o premieră să nu obțină niciun punct.
Finala concursului european de muzică, care a ajuns la a 65-a ediție, s-a desfășurat la Rotterdam, cu 3.500 de spectatori, după ce anul trecut competiția a fost anulată din cauza pandemiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.