Este vorba de o poveste pe care trebuie să o încep clasic:
A fost odată ca niciodată, că dacă n-ar fi fost, eram mai cunoscuți și vizitați de români și turiștii străini. Cu opt ani în urmă, atunci când Asociația Pro Urbe Arad a lansat oficial un proiect cultural-turistic, s-a iscat și o asemenea indiferență ce a acoperit cu ceață proiectul, dar și tot ce a elaborat și propus asociația în anii următori. Ne-a acoperit o ceață de nepătruns, dușmănoasă, emanată de toți cei ce declară, vai doamne, că iubesc orașul acesta. Atunci s-a născut indiferența.
Proiectul realizat de Asociația „Pro Urbe Arad” și implementat în parteneriat cu  Ordinul Arhitecților din România, filiala Arad: „ITINERARII CULTURALE ARĂDENE – PATRIMONIUL SECESION, SIMBOL ȘI SEMN”,  cu sprijinul financiar oferit prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (SEE). Coordonatorul proiectului, cunoscutul arh. Alexandru Nagy-Vizitiu, actualmente președinte al Asociației Pro Urbe și reprezentant al  asociației în Comisia de Urbanism din CLM Arad, a deschis atâtea uși și s-a adresat atâtor nivele din ierarhia orașului să promoveze acest proiect. Degeaba, toate strădaniile au fost zadarnice.
Cu proiectul realizat, asociația a participat la un concurs cu alte 14 proiecte și a câștigat locul I și finanțarea. Comunicatul de presă din 28.04.2009, (prezentat și pe virtual), a anunțat conferința de presă din 30.04.2009, ca dată oficială, când mass-media l-a făcut cunoscut de toată lumea, desigur și administrației orașului. De atunci, vreme de opt ani, s-a așternut tăcerea peste proiect, lăsat să zacă în străfunduri de săltare. Arhitectul Alexandru Nagy-Vizitiu, coordonatorul proiectului, a încercat fără succes, șase ani,  să-l ofere centrelor culturale, agențiilor, ca ajutor la întocmirea strategiilor culturale. Proiectul,   un traseu cultural, realizat fără cheltuieli din bugetul local și necesar Aradului turistic, de opt ani zace într-o deplină ignoranță și nefolosit.
Asistența a aplaudat cu însuflețire și totuși…
O dată memorială, 2 iunie 2017, după masa, în Sala  festivă, Regele Ferdinand, în premieră, s-a prezentat oficial turiștilor proiectul nostru, „Itinerarii culturale arădene–patrimoniul Secession, simbol și semn”, vreme de o oră. Prin urmare, turiștii, ingineri, absolvenții anului 1978 ai Institutului de Silvicultură Brașov, au solicitat ghid și un traseu interesant să-l viziteze. Direcția Silvică  Arad a solicitat un ghid Asociației Pro Urbe, și cum președintele, arh. Alexandru Nagy-Vizitiu nu era în localitate, a trebuit să-l înlocuiesc eu. Având toată documentația din proiect, fotografii și text, mi-a fost ușor să le arat invitaților Aradul cel Frumos și cele 40 clădiri secession selecționate. Ei bine, prima verificarea și efectul proiectului a fost deosebit, la sfârșit, asistența a aplaudat cu însuflețire. Aradul a încântat asistența cu cele mai frumoase clădiri secession, cu istoria lor și personalitatea proprietarilor.
Voi încheia mărturisindu-vă amărăciunea și nedumerirea mea, cum s-a putut ca în opt ani, nimeni să nu cuprindă în programele cultural-turistice acest traseu turistic, un itinerar cultural necesar Aradului, atât de frumos și atât de puțin vizitat.
Momentele importante în realizarea și lansarea proiectului, sunt prezentate pe siteul ziarului nostru, www.glsa.ro. De asemenea sunt prezentate  momentele când proiectul a fost difuzat în liceele Aradului.

Recomandările redacției