itm

Inspectoratul Teritorial de Muncă a anunţat modificări în ceea ce priveşte regimul de muncă al zilierilor.

Începând cu data de 3 iunie au intrat în vigoare noile norme metodologice de aplicare a Legii 52/2011, privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.

Mai precis, potrivit noilor norme s-au definit clar termeni precum accident de muncă, echipament de muncă, echipament individual de protecţie şi sarcini de muncă.

Sunt calificate ca fiind accidente de muncă: accidentul cauzat de activităţi care nu au legătură cu procesul muncii, dacă se produce la sediul beneficiarului ori în alt loc de muncă organizat de acesta, în timpul programului de muncă, şi nu se datorează culpei exclusive a accidentatului; accidentul suferit în timpul deplasării de la sediul beneficiarului la locul de muncă sau de la un loc de muncă la altul, pentru îndeplinirea unei sarcini de muncă; accidentul suferit înainte sau după încetarea lucrului, dacă victima prelua sau preda uneltele de lucru, dacă schimba îmbrăcămintea personală, echipamentul individual de protecţie sau orice alt echipament pus la dispoziţie de beneficiar, dacă se afla în baie ori în spălător sau dacă se deplasa de la locul de muncă la ieşirea din sediul beneficiarului sau orice alt loc de muncă organizat de acesta şi invers. „A fost modificată şi procedura de cercetare a evenimetelor, şi anume comunicarea, cercetarea, înregistrarea şi raportarea evenimentelor în care au fost implicaţi zilieri. Astfel, orice eveniment, astfel cum este definit de normele metodologice, va fi comunicat de îndată beneficiarului de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia. La rândul lui, beneficiarul are obligaţia să comunice evenimentele de îndată, inspectoratelor teritoriale de muncă sau organelor de urmărire penală, după caz“, a susţinut Ecaterina Isac, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad.

Recomandările redacției