Amenzi contravenţionale de până la 10.000 de lei – de asta sunt pasibili angajatorii care nu acordă zi liberă de 1 Mai. În situaţiile în care angajaţii vor lucra în această zi vor primi sporuri.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad atrage atenţia agenţilor economici că ziua de 1 Mai este decretată prin lege ca zi liberă. Cei care nu se conformează vor fi sancţionaţi de inspectorii de muncă. „Excepţie de la această regulă fac acele unităţi a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. Salariaţilor care lucrează în astfel de unităţi trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile“, a susţinut Valentin Vanci, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad.
Trebuie spus că, în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100 la sută, din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Recomandările redacției