ITM Arad atrage atenţia angajatorilor: zilele libere trebuie respectate

0
293
itm
Angajaţii care nu au liber trebuie recompensaţi cu alte libere sau sporuri

Minivacanţa de 1 Decembrie şi zilele libere de sărbătorile de iarnă care se apropie – toate trebuie respectate conform Codului Muncii, anunţă inspectorii de muncă arădeni. Cei care totuşi lucrează când toată lumea are liber vor fi recompensaţi cu alte zilele libere, în perioada imediat următoare. Se dau sancţiuni angajatorilor care nu respectă legislaţia privind zilele libere ale angajaţilor.

 

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad atrage atenţia agenţilor economici că zilele de 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României; 1 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun sunt decretate prin lege  ca zile libere.

 

De menţionat ar fi faptul că, se acordă două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

 

Excepţie de la această regulă fac acele unităţi a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. Salariaţilor care lucrează în astfel de unităţi trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

 

„În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

imperative sunt pasibili de amendă contravenţională de până la 10.000 de lei“, a spus Ecaterina Isac, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.