IARNA - BUCURESTI

Angajatorii care nu iau măsuri pentru protejarea angajaţilor pe perioada temperaturilor extreme sunt pasibili de amenzi usturătoare. Inspectoratul Teritorial de Muncă atrage atenţia asupra măsurilor ce trebuie luate de şefii de firme, în perioada în care se înregistrează temperaturi scăzute.

Astfel, în perioadele cu temperaturi scăzute extreme – temperaturi sub – 20 grade Celsius, condiţii de vânt intens trebuie să asigure următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber. Se recomandă distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru de persoană pe schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, asigurarea de spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător, precum şi asigurarea echipamentului individual de protecţie.

În situaţia în care angajatorii nu pot asigura aceste condiţii, aceştia vor lua măsuri de reducere a duratei zilei de lucru şi întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

„De reţinut ar fi faptul că, pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaţilor se menţin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă.

Totodată se vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plată astfel: prin recuperarea în următoarele şase luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a activităţii, cu menţinerea drepturilor salariale avute anterior; fără recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere a activităţii, dar cu acordarea drepturilor salariale proporţional cu timpul efectiv lucrat“, a susţinut Ecaterina Isac, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad.

Angajatorul are şi obligaţia de a lua măsuri pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme. Acesta trebuie să asigure examenul medical de angajare şi controale periodice, să reducă programul de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme şi să asigure primul ajutor.

„Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.500  la 2.500 de lei, încălcarea acestor prevederi, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni“, a mai precizat şeful ITM.

Recomandările redacției