ITM informează angajatorii de creşterea salariului şi obligaţiile pe care le au

0
181

Salariul minim brut creşte de la 1 ianuarie 2014, ajungând la 850 de lei lunar. În acest sens, inspectorii de muncă arădeni îi anunţă pe angajatori de obligaţiile pe care le au.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad reaminteşte tuturor angajatorilor că începând cu 1 ianuarie 2014, salariul de bază minim brut garantat în plată este de 850 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore în medie pe lună în anul 2014, reprezentând 5,059 lei pe oră. De la jumătatea anului viitor însă, mai exact de la 1 iulie, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată ar urma să ajungă la 900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore în medie pe lună, reprezentând 5,357 lei pe oră.
„Stabilirea salariilor în contractul de muncă sub acest nivel minim constituie contravenţie şi se sanc­ţionează cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei, de către inspectorii de muncă. Salariul minim brut garantat în plată este stabilit prin HG 871 din 14 noiembrie 2013 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Angajatorii trebuie să înregistreze modificarea salariului de bază mi­nim brut pe ţară garantat în plată, în registrul general de evidenţă a salariaţilor şi să-l transmită Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad, cel târziu în ziua lucrătoare anterioară împlinirii termenului de 20 de zile lucrătoare“, a susţinut Valen­tin Vanci, inspector şef al Inspectora­tului Teritorial de Muncă Arad.
Excepţii de la aceste obligaţii se fac în situaţiile în care modificările se produc ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti sau ca efect al unui act normativ când înregistrarea în re­gistru se face în ziua în care angajatorul se prezumă, conform legii, că a luat cunoştinţă de conţinutul acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.