OLYMPUS DIGITAL CAMERAReprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Arad au prezentat, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural de ieri, o analiză a accidentelor de muncă petrecute anul trecut în judeţ. La capitolele accidente de muncă, numărul total de persoane accidentate, numărul total de persoane accidentate mortal şi accidentaţi cu incapacitate temporară, accidente colective, s-a observat o scădere comparativ cu 2012, însă numărul accidentele soldate cu invaliditatea angajaţilor a crescut de la trei la opt. Astfel, trebuie spus că anul trecut au avut loc 80 de accidente de muncă, soldate cu 83 de persoane accidentate, două accidente fiind mortale. „Făcând o comparaţie cu perioada similară anu­lui 2012, se remarcă o scădere a numărului de accidentaţi de la 91 la 83 în anul 2013, cu un procent de 8,8 % din totalul de accidentaţi”, se arată în raportul semnat de inspec­torul şef Valentin Vanci şi inspectorul şef adjunct Ecaterina Isac.
Accidente mortale de circulaţie
În cazul celor două accidente mor­tale, angajaţii care lucrau la  SC Lagermax SRL şi la I.I.Miuţescu au decedat în urma unor accidente de circulaţie. „Din cele 83 de persoane accidentate, opt persoane au fost implicate în accidente de muncă de traseu, patru persoane accidentate ca urmare a unei agresi­uni în timpul îndeplinirii sarcinilor de serviciu, şapte persoane în accidente de muncă de circulaţie reprezentând un procent 8,4 % din totalul persoanelor accidentate. De asemenea, au mai fost înregistrate opt accidente mortale care în urma cercetării au fost avizate ca fiind accidente în afara muncii (şase din judeţul Arad, unul din Bucureşti, unul din Dâmboviţa), patru accidente de muncă mortale petrecute pe raza judeţului Arad-unul fiind colectiv- dar înregistrate de societăţi cu sediul pe teritoriul altor judeţe (Ilfoc, Bistriţa-Năsăud, Harghita) şi două accidente de circulaţie mortale petrecute în afara gra­niţelor ţării care sunt în fază de cercetare”, se mai arată în raport. Inspectorii de muncă mai susţin că anul trecut au mai fost înregistrate opt accidente de muncă cu invaliditate confirmată, ceea ce înseamnă un număr de 1.588 zile de incapacitate temporară de muncă, comparativ cu 2012 când s-au înregistrat tot trei accidente de muncă cu invaliditate, dar numărul de zile de incapacitate temporară de muncă rezultat a fost de doar 772. „În diminuarea numărului accidentelor de muncă o importanţă majoră o au măsurile preventive de protecţia muncii, pe care un angajator trebuie să le ia conform legii. Contextul economic determină din ce în ce mai multe persoane să accepte lucrul în condiţii nesigure. Angajatii trebuie să se sesizeze dacă nu li se respectă drepturile de a fi protejati şi instruiti conform legislaţiei în vigoare, dar din păcate nu mulţi dintre ei ştiu că există legi care reglementează aceste aspecte sau ce presupun acestea”, susţin cei care au întocmit raportul.
Cele mai periculoase firme
Cele mai multe persoane accidentate (11) au lucrat la fabricarea unor piese şi accesorii pentru autovehicule şi motoare de autovehicule; fabricarea de fire şi cabluri electrice şi electronice (trei cazuri); fabricarea materialului rulant (două cazuri). În continuare, inspectorii ITM au prezentat şi un top al celor mai periculoase firme din judeţ. „De ase­menea, amintim unităţile cu cei mai mulţi accidentaţi: SC Takata Petri Romania SRL – 6 accidentaţi cu o pondere de 7,2 %; SC Webasto România SRL – 5 accidentaţi cu o pondere de 6,02%; SC Coficab Eastern Europe SRL – 3 accidentaţi cu o pondere de 3,6 %; SC Astra Rail Industries SRL – 2 accidentaţi cu o pondere de 2,4 %”, se precizează în raport.
Inspectorii de muncă afirmă că accidentările celor 83 de angajaţi au avut drept cauze fie efectuarea necorespunzătoare de comenzi şi manevre; fie neefectuarea la timp a ope­ra­- ţiilor indispensabile securităţii muncii; fie efectuarea necorespunzătoare a operaţiilor de muncă; fie căderi de la înălţime prin dezechilibrare. „Analiza împrejurărilor în care s-au produs accidentele de muncă relevă faptul că cele mai multe accidente au avut loc prin: prindere, lovire, strivire de mijloace de transport; prindere, lovire, strivire de maşini, utilaje în funcţiune; căderea accidentatului la acelaşi nivel; căderea, prăbuşire de obiecte şi mate- riale”, se mai arată în raport.

Recomandările redacției