Ex-premierul ucrainean încarcerat Iulia Timoşenko, care tocmai a fost inculpată că ar fi comanditat un asasinat în 1996, s-a declarat ‘şocată’ de acuzaţie şi a negat orice culpabilitate în acest dosar, informează AFP.

‘Declar ferm că nu am nicio legătură cu asasinarea tragică a deputatului Evgheni Şcerbania, a anunţat opozanta în declaraţia citită presei de avocatul său, Serghei Vlasenko, după o vizită la clienta sa.

Actualul şef al statului ‘ştie că va trebui să mă repună în libertate în urma unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) şi că va pierde alegerile prezidenţiale din 2015 în faţa mea şi se teme’, a lansat dna Timoşenko, calificând acuzaţiile împotriva ei semne de ‘isterie şi agonie’ ale regimului Ianukovici.

Învinsă în alegerile prezidenţiale din 2010, Iulia Timoşenko a fost condamnată în 2011 la şapte ani închisoare pentru abuz de putere, sentinţă denunţată vehement de Occident şi contestată de ea la CEDO.

Fostul premier mai este judecat pentru fraudă fiscală, iar vinerea trecută, Parchetul general a inculpat-o şi pentru că ar fi comanditat asasinarea deputatului Şcerbania, crimă pentru care ea riscă o condamnare la închisoare pe viaţă. Avocatul Iuliei Timoşenko a respins aceste acuzaţii ca fiind motivate ‘politic’.

Parchetul afirmă că dna Timoşenko şi complicele său, Pavlo Lazarenko, premierul ucrainean de atunci, ar fi vărsat 2,8 milioane de dolari pentru lichidarea victimei, împuşcată împreună cu soţia sa pe tarmacul aeroportului din Doneţk.

Cauza asasinatului ar fi fost conflictul în afaceri între Şcerbania, un potentat al regiunii Doneţk, şi dna Iulia Timoşenko, al cărui grup Sistemele Energetice Unite din Ucraina (SEUU) se ocupa de distribuirea gazelor naturale ruseşti, potrivit parchetului.

Dna Timoşenko încerca la timpul respectiv să constrângă întreprinderi din Doneţk să folosească serviciile SEUU, iar Şcerbania i se opunea. Ea a acţionat atunci cu sprijinul lui Lazarenko, care întreţinea o relaţie sexuală cu ea şi primea 50 % din veniturile SEUU, mai susţine parchetul în textul oficial al inculpării, citat marţi de Ukrainska Pravda.

Prim-ministru în anii 1996-1997, Pavlo Lazarenko a fost arestat la sosirea în SUA în 1999 cu un paşaport panamez. După un proces îndelungat, el a fost condamnat în 2006 în SUA la 9 ani închisoare pentru spălare de bani.

Eliberat în noiembrie 2012, Lazarenko – ale cărui paşaport ucrainean şi viză americană expiraseră – a fost arestat de autorităţile americane pentru migraţie şi plasat într-un centru de detenţie pentru migranţi.

Dna Timoşenko fusese în anii ’90 adjuncta lui Lazarenko în cadrul partidului acestuia, botezat Gromada (Comunitatea).

 

Recomandările redacției