Iustin Cionca atrage atenția că Guvernul nu se implică în organizarea aniversării Marii Uniri

0
237

Consiliul Județean nu a primit niciun răspuns de la Guvern, la propunerile de proiecte pentru aniversarea Anului Centenar. În urmă cu șase luni, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca transmitea Guvernului solicitarea de a fi luate în serios proiectele de aniversare. Condu­cerea CJA atrage atenția că, Guvernul nu a întreprins nimic în această direcţie. Premierul nu a răspuns scrisorii transmise de Iustin Cionca, deși potrivit legii avea obligația să o facă în termen de 10 zile.
„Consiliul Județean Arad a transmis 22 de proiecte Ministerului Culturii, în vederea fi­nanțării investițiilor legate de Anul Centenar. Nu a existat niciun răspuns, nici din partea primului ministru, nici din partea ministrului Culturii! Din resurse proprii organizăm eve­nimente și realizăm investiții, dar constatăm un dezinteres total din partea parlamentarilor puterii, a miniștrilor și a Executivului atât față de județele de unde a plecat mișcarea unionistă și unde a germinat ideea statului național unitar român, cât și față de evenimentele de talie națională și internațională care să pună în valoare evenimentul istoric al realizării României moderne.
Suntem deja în Anul Centenar și în continuare nu sesizăm nicio intenție de implicare a Guvernului României pentru ca aniversarea Marii Uniri să nu fie un fiasco la nivel național. Guvernul nu are absolut nicio strategie, nu a existat nicio consultare cu primarii și pre­ședinții de Consiliu Județean, deși am semnalat și solicitat public acest lucru. Nu există o corelare între județe, între evenimente, pare că scopul Guvernului este ca România să rateze aniversarea Marii Uniri. În loc să se aplece asupra acestei sărbători importante, care ne poate re-uni într-un context în care suntem mai dezbinați ca niciodată, majoritatea parlamentară este prea ocupată să își scape corupții, să elibereze deținuții din pușcării, să crească taxele pentru susținerea politicilor sale populiste dăunătoare pentru țară”, a susținut preșe­dintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.
Strategia locală cuprinde evenimente deosebite
În timp ce Guvernul nu s-a implicat până acum, pe plan local, Consiliul Județean, în parteneriat cu Primăria Municipiului Arad  are o strategie de punere în valoare a contribuției Aradului la Marea Unire.
Se organizează deja patru evenimente importante: la Secția de Artă a Complexului Muzeal al Județului Arad, în 23 ianuarie, premierea unui număr de 100 de arădeni pasionați de cercetarea istoriei locale, cu precădere a celor 100 de ani de la Marea Unire; tot în 23 conferința națională „Despre Mica Unire, la Arad, Capitala Politică a Marii Uniri” (cu participarea cercetătorului științific I dr. Cătălin Turliuc, de la Academia Română, Institutul de Istorie A. D. Xenopol Iași, și dr. Ionuț Cojocaru, Universitatea București); în 24 ianuarie Gala Micii Uniri, recital extraordinar al Filarmonicii Arad la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”; în ultima săptămână a lunii des­chiderea proiectului Deceniile Unirii, în cadrul căruia prezentăm câte o decadă din cele zece ale istoriei României moderne, de la aspectele vieții în perioada res­- pectivă la moda vremii, apariții editoriale, contribuții științifice.
Lucrările la Sala Iuliu Maniu, de pe Bulevardul Revoluției 81 au început deja. Consiliul Județean Arad va repune în circuitul cultural sala în care au fost negociate condițiile Marii Uniri, la Arad, și de unde au plecat cei mai importanți delegați la Adunarea Populară de la Alba Iulia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.