Iustin Cionca, la întâlnirea cu premierul României: „Principiul solidarităţii nu trebuie să fie discriminatoriu”

0
263

Preşedintele Consiliului Jude­ţean Arad, Iustin Cionca a participat joi, 22 februarie, la Parla­- mentul României, la Adunarea Generală a Consiliilor Judeţene din România.
Acesta a avut în plen un discurs, discurs în cadrul căruia a subliniat inechităţile sociale determinate de cadrul legislativ, pe sărăcirea deli­berată a Consiliilor Judeţene prin acte normative care le iau resursele şi nu stabilesc venituri compensatorii. Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, a încercat să schiţeze un răspuns la pledoaria lui Iustin Cionca, din păcate neconvingător, întrucât toate Consiliile Judeţene din România sunt în situaţia de a nu mai putea susţine cheltuielile sociale pe care le aruncă asupra lor Guvernul.
De asemenea, Iustin Cionca a vorbit în faţa premierului României şi a ministrului Finanţelor Publice despre blocajele determinate de Legea Achiziţiilor Publice şi de numărul insuficient al angajaţilor Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, care duce la întârzierea proiectelor de dezvoltare şi, implicit, la acumularea excedentului bugetar. Acesta a subliniat că se va ajunge în situaţia aberantă ca Guvernul să sancţioneze consiliile judeţene care respectă legea şi au excedent.
La sfârșitul întâlnirii de la Palatul Parlamentului, șeful CJ Arad a susținut că Guvernul României trebuie să susţină judeţele eficiente şi, împreună cu Parlamentul, să creeze un cadru legislativ care să sprijine dezvoltarea locală, nu să o împiedice: „În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad o spun tranşant: înţelegem şi susţinem principiul solidarităţii. Dar acest principiu al solidarităţii trebuie să opereze şi atunci când ni se alocă bani, nu numai atunci când ni se iau. Principiul solidarităţii nu trebuie să fie discriminatoriu, or constatăm că, în mod paradoxal, chiar este, atunci când unor Consilii Judeţene, cum este şi Aradul, nu li se alocă nici un leu din cotele defalcate din TVA pentru că au excedent, dar altor Consilii Judeţene care au excedent li se alocă! Mai mult, exceptarea Bucureştiului din prevederile coercitive ale Legii Bugetului pe anul 2018 o considerăm nu numai imorală, ci şi ilegală, fapt pentru care am sesizat Avocatul Poporului”, a explicat Iustin Cionca la capătul dezbaterilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.