Ivan Patzaichin, legenda canotajului românesc -„Nu poţi schimba ceva decât dacă le oferi oamenilor exemplul tău”

0
137

Ivan Patzaichin a fost un canoist român, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de Vară din 1968, 1972, 1980 şi 1984 şi triplu laureat cu argint. Sportivul a devenit ulterior antrenor, iar mai apoi a devenit antreprenor social preocupat de promovarea sportului, mișcării în aer liber și a ecoturismului.
„Ivan este o personalitate marcantă a patrimoniului imaterial românesc, recunoscut pentru faima de sportiv legendar în perioada sa de activitate, iar după retragerea din activitatea spor­- tivă, pentru atenția dedicată apei și interacțiunii responsabile a omului cu aceasta. Un exemplu de model de viață, performanță și implicare socială.” Teodor Frolu, vice-președinte Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23
Și-a început cariera sportivă la 17 ani, la Clubul Dinamo, inspirat de alți oameni ai Deltei care înregistraseră succese la competiţiile internaţionale în probele de vâslit. A ajuns în lotul de kaiac-canoe al clubului bucureştean pe care l-a servit timp de 43 de ani, dintre care în 18 ca sportiv.
În doar un an și jumătate de la sosirea la București, a câștigat prima medalie olimpică de aur la Jocurile Olimpice din Mexic, în octombrie 2018, la proba de canoe 2, 1000 m, împreună cu Serghei Covaliov.
În perioada de activitate competițională, între 1967 – 1985, Ivan Patzaichin a participat la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice, la care a câștigat patru titluri supreme şi trei medalii de argint.
Mai are în palmares peste 50 de titluri naţionale, iar la Campionatele Mondiale a câştigat: nouă medalii de aur, patru medalii de argint și nouă medalii de bronz.
Devenit antrenor în 1985, a contribuit la obţinerea unei alte serii de succese pentru România.
După ce şi-a încheiat cariera de sportiv, Ivan Patzaichin a devenit, în 1985, antrenor la același club, Dinamo Bucureşti. În perioada 1993 – 2009, Patzaichin a fost coordonatorul lotului olimpic de kaiac-canoe.
Elevii săi au cucerit peste 150 de medalii la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Campionate Europene, fiind, din acest punct de vedere unul dintre antrenorii de top la nivel mondial.
Ca antrenor, a cucerit peste 150 de titluri la Olimpiade, Campionate Mondiale și Europene.
Recunoscut drept unul dintre cei mai mari campioni ai secolului al XX-lea, în 1990, Comitetul Internaţional Olimpic i-a acordat cea mai înaltă distincţie a acestui for, „Colanul de Argint”.
S-a implicat în activități de recuperare a meșteșugurilor și tradițiilor, în proiecte educative și culturale, precum și în inițiative care reinventează, în mod creativ, tradiții vechi românești.
Militează pentru scoaterea la lumină a felului tradițional de a interacționa cu natura, specific societăților tradiționale rurale, fără a avea nostalgia „vremurilor trecute”,    recunoscând valoarea unor ritualuri și obiceiuri verificate de istorie pentru protecția mediului și valorizarea comunităților. De exemplu, folosirea ecoturismului ca un vehicul de dezvoltare locală echilibrată pentru Delta Dunării – un obiectiv pe termen lung asumat de Ivan Patzaichin încă de la lansarea sa în domeniul antreprenoriatului social.
În 2010, Ivan a pus bazele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, alături de Teodor Frolu (specia­list în industriile creative). Acesta a organizat competiţii anuale dedicate popularizării sportului pe apă și a zonelor naturale din România, a dezvoltat o serie de proiecte care se îngrijesc de natură, cultură locală, tradiții, dar și de latura socială a antreprenoriatului.
În aprilie 2019, Ivan Patzaichin a primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. I-a fost conferit, în 2016, titlul aca­demic de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti. Ivan Patzaichin a fost declarat Sportivul Secolului XX de Federaţia Internaţională de Kaiac-Canoe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.