banci„Nu am primit nici un răspuns din partea Primăriei  la solicitările noastre în ce priveşte cheltuielile care s-au făcut cu investiţia de pe strada Meţianu” a deschis în forţă Leontin Aslău,  preşedintele executiv al PC Arad, conferinţa de presă de ieri. Pentru  a reîmprospăta memoria, reamintim faptele aşa cum rezultă ele dintr-un audit realizat de către Camera de Conturi Arad, cu privire la obiectivul amintit. Astfel în raport se menţionează că: urmare a auditului efectuat au rezultat cazuri în care, la întocmirea documentației de atribuire, s-a identificat inclu­derea în documentația descriptivă a unor condiții restrictive, care au condus la limitarea numărului de ofertanți. Această situație a fost identificată ca urmare a verificării achiziției de mobilier urban, în valoare totală de 781.413,26 lei, care a fost amplasat pe strada Mețianu, respectiv 12 bucăți bănci, 14 bucăți coșuri de gunoi, 2 bucăți fântâni, 2 bucăți stâlpi retractabili, 2 bucăți rastel bicicletă, 3 bucăți panou de afișaj, 22 bucăți protecție pomi și 30 bucăți stâlpi limitare acces. Din verificarea documentației de atribuire a rezultat faptul că, în toate cazurile, cu referire la mobilierul urban, în documentele descriptive ale achi­ziției au fost precizate dimensiunile exacte, precum și materialul din care să fie realizat acest mobilier, men­ționându-se în plus și faptul că acesta a fost ales în urma consultărilor cu un furnizor prezent pe piața națională, fiind astfel în mod evident preluate toate datele prezentate de către furnizorul în cauză. Urmare a acestei condiții limitative la licitația deschisă organizată în sistemul SEAP, s-a prezentat un singur ofertant, care prin oferta financiară a propus următoarele prețuri pe bucată: „complex de două bănci: 29.362 lei, coș de gunoi 3.065 lei, fântână stradală 3.396 lei, rastel de biciclete 3.275 lei…”. Sumele cheltuite au fost mult prea mari faţă de preţurile medii la produse similare  şi  în condiţii de calitate  identică. În acest sens, Aslău a prezentat o ofertă de preţ aparţinând unei companii din Austria care poate furniza aceste produse. Surpeiza este de proporţii:  O bancă dublă are preţul de 1.238 de euro cu TVA inclus. Faţă de 29.000 de lei, preţul cu care s-a „reuşit”  achiziţia,  este de cinci ori mai mare decât oferta iniţială. Ba mai mult, Aslău a punctat în continuare: „Asta era o ofertă făcută aşa, prin mail fără să ne vedem cu furnizorul. Desigur că în cazul unor cantităţi mai mari şi a unei negocieri, mai mult ca sigur că preţurile ar fi fost şi mai bune. De aceea este cu atât mai ciudat că s-a mers cu aceste preţuri exorbitante aş spune eu”.
În altă ordine de idei, la eveniment a fost invitat şi un reprezentant al societăţii civile, Dan Ciucuriţă, preşedintele asociaţiei „Arad. Km.0” . Acesta a prezentat o altă investiţie în care sunt de asemenea angrenaţi foarte mulţi bani publici. Este vorba despre proiectul „Amenajarea şi reabilitarea ştrandului termal Neptun”. Ciucuriţă a spus: „Şi această investiţie este învelită într-un titlu pompos, dar care are câteva ascunzişuri. Concret, este vorba de punerea într-o notă secundară a celei mai mari felii din întreaga cheltuială. Întregul proiect are o valoare de 25,15 milioane de lei. Până acum la ştrand s-au cheltuit 4 milioane de lei. Iar acum este în derulare lucrarea de realizare a pasarelei peste râul Mureş. Investiţia estze bugetată la 10,37 milioane de lei fără TVA. Metrul liniar de pasarelă îi va costa pe arădeni aproximativ 15.000 de euro. De asemenea, lucrarea va implica şi importante agresiuni împotriva mediului, drumurile de acces pentru autoutilitare implicând distrugerea unei bune părţi din unicul parc pe care-l mai avem în Arad. Nici nu mai discutăm oportunitatea unei astfel de investiţii, acum în vremuri de criză. Cert este că este angajat bugetul general al municipiului Arad”.
Până la acest moment toate cele prezentate de către această organizaţie, respectiv „Arad-km.0”, nu au fost contrazise în vreun fel, un semn în plus  că datele sunt fidele cu realitatea.  Nu în ultimul rând persistă întrebarea asupra tuturor acestor investiţii, bune ori mai puţin bune, asupra preţurilor foarte pipe­rate cu care s-au realizat. Asta în contra­lumină cu taxele şi impozitele din Arad, care sunt printre cele mai mari din ţară…
Gabriel Constantinescu

Recomandările redacției