Jandarmeria Arad: peste două mii de misiuni de asigurare a ordinii publice în decursul anului trecut

0
287

În anul 2017, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, au fost organizate şi executate misiuni de menţinere şi asigurare a ordinii publice în zona de responsabilitate, atât prin patrule de jandarmi cât şi în cooperare cu alte instituţii cu atribuţii în domeniul ordinii publice, având ca obiectiv creşterea climatului de siguranţă civică a cetăţeanului şi prevenirea criminalităţii stradale. Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad execută misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia manifestațiilor care se desfășoară în spațiul public și care implică aglomerări de persoane.

Anul 2017 s-a caracterizat în special prin asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică pe timpul desfăşurării manifestaţiilor cu public numeros (manifestaţii cultural-artistice, religioase, de protest, precum și competiții sportive).

În perioada supusă evaluării, au fost executate un număr total de 2.387 misiuni de asigurare şi restabilire a ordinii publice, la care a fost folosit un număr de 6.486 jandarmi față de 2.205 misiuni de asigurare şi restabilire a ordinii publice, la care a fost folosit un număr de 5.354 jandarmi în anul 2016, fiind adoptate cele mai eficiente dispozitive şi măsuri pentru  prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional, atât în mediul urban cât şi rural, organizarea şi executarea acestor misiuni necesitând o bună planificare şi rulare a efectivelor la dispoziţie.

Manifestaţii de protest

Inspectoratul a asigurat măsurile de ordine şi siguranţă publică pe timpul desfăşurării a 44 misiuni cu un efectiv de 462 jandarmi, față de 16 manifestaţii de protest, cu un efectiv de 127 jandarmi, în anul 2016, neînregistrându-se evenimente deosebite cu incidenţă la adresa ordinii publice.

Manifestaţii cultural-artistice, religioase, promoţionale etc.

În cursul anului 2017 au fost asigurate măsurile de ordine şi siguranţă publică pe timpul manifestaţiilor organizate în spaţiul public la care prezenţa publicului a fost numeroasă, astfel a fost asigurată ordinea şi siguranţa publică la 256 manifestaţii cultural-artistice, religioase, promoţionale etc., cu un efectiv de 1.224 jandarmi (ex. sărbătorile de iarnă – Târg de Crăciun, religioase „Botezul Domnului”, Paştele Ortodox şi Catolic, activităţile organizate de Filiala UDMR Arad în 15 martie şi 6 octombrie, Zilele municipiului Arad, ale oraşelor şi localităţilor din judeţ, festivalurile de muzică uşoară Sebiş 2017, Folk Fest, Festivalul Clătitelor – Moneasa, Ziua Naţională a României etc.), față de 220 manifestații cultural-artistice, religioase, promoţionale etc. cu un efectiv de 885 jandarmi, în anul 2016.

Competiţii sportive

A fost asigurată ordinea şi siguranţa publică pe timpul desfăşurării a 111 competiţii sportive, cu un efectiv de 844 jandarmi, dintre care enumerăm meciurile de fotbal pe care echipa F.C. U.T.A. Arad le-a susţinut în liga a II-a, iar echipele C.S. Naţional Sebiş, C.S. Şoimii Lipova și Gloria Lunca Teuz Cermei le-au susţinut în liga a III-a, precum şi în Cupa României, meciurile de baschet ale echipei feminine F.C.C. ICIM Arad, Supermaratonul Arad – Bekescsaba – Arad, Raliul Aradului şi pe timpul tranzitării judeţului Arad a unor galerii de suporteri ai echipelor de fotbal din Liga I sau a echipelor din alte ţări, care au disputat meciuri în competiţii europene.

Pe timpul vizitelor oficiale

O importanţă deosebită au avut măsurile de ordine şi siguranţă publică pe timpul celor 9 misiuni executate cu ocazia vizitelor oficiale efectuate în județul Arad de către demnitari, la care a fost angrenat un efectiv de 72 jandarmi, fiind asigurate măsuri de ordine şi siguranţă publică pe traseele de deplasare şi locurile de desfăşurare a activităţilor, față de 8 misiuni executate cu 69 jandarmi în anul 2016.

Asigurarea ordinii publice pe timpul desfășurării examenelor

În anul 2017, Inspectoratul a executat 39 misiuni de asigurare a ordinii publice, pe timpul desfășurării  examenelor de Bacalaureat, evaluare națională, examenelor de titularizare pe posturile vacante în învățământ și examenelor de rezidențiat, cu un efectiv de 228 jandarmi.

Asigurarea ordinii publice la alegerile locale parțiale

În anul 2017, Inspectoratul a asigurat măsurile de ordine și siguranță publică, premergător / pe timpul / și după desfășurarea alegerilor locale parțiale la nivelul județului Arad, în localitățile  Almaș, Covăsânț și Bocsig. Cu această ocazie inspectoratul a executat 80 misiuni cu un efectiv de 168 jandarmi.

Asigurarea ordinii publice la instanţe

Inspectoratul a executat un număr de 1.485 misiuni de asigurare a ordinii publice la 2 obiective în municipiu şi 4 în judeţ, cu un efectiv de 2.141 jandarmi, neînregistrându-se evenimente.

La nivelul judeţului Arad, în cursul anului 2017, nu au fost situaţii de intervenţie în  forţă pentru restabilirea ordinii publice, executându-se doar acţiuni de intervenţie în urma apelurilor prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau la alte solicitări telefonice și anume 320 misiuni cu 1184 jandarmi, față de 127 misiuni cu 635 jandarmi în cursul anului 2016  Au fost constituite capacități de intervenţie din cadrul grupelor de supraveghere și intervenție în vederea asigurării sprijinului adecvat la obiectivele din zona de competenţă şi pe timpul tranzitării zonei a unor transporturi de produse cu caracter special sau de bunuri şi valori. În urma executării misiunilor de asigurare şi restabilire a ordinii publice, au fost constatate următoarele: infracţiuni – 3; autori depistaţi – 3; contravenţii – 70 în valoare de 18.550 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.