telefonÎn fiecare an, la data de 11 februarie, se sărbătoreşte Ziua numărului unic european de urgenţă „112”, ce reprezintă sistemul tehnic şi organizaţional al recepţionării şi transmiterii apelurilor de urgenţă pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănăta­- tea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.
Numărul pan-european de urgenţă „112” a fost creat în anul 1991, iar din luna aprilie 2005, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 a devenit operaţional în toată România.
Începând cu anul 2008, „112” este unicul număr de urgenţă care poate fi folosit de pe orice telefon fix, telefon public sau mobil pentru a ajunge, gratuit, la serviciile de urgenţă  cum ar fiambulanţă, poliţie, jandarmerie ori pompieri în orice ţară a Uniunii Europene.
Asigurarea unei reacţii imediate şi oportune în situaţii deosebite constituie o direcţie de acţiune importantă a Jandarmeriei Române. În anul 2012, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad, au fost înregistrate 652 solicitări prin sistemul „112”, care au constat, în principal în: intervenţii în cazuri de violenţă, de tulburare a ordinii şi liniştii publice dar şi în situaţii de furt de material lemnos sau furt din societăţi comerciale.
În instituţii de învăţământ preuniversitar jandarmii desfăşoară acţiuni care au ca scop creşterea gradului de informare a elevilor cu privire la necesitatea existenţei acestui sistem şi la situaţiile în care trebuie utilizat.
Pentru a solicita sprijinul jandarmilor, arădenii pot apela, la orice oră, numărul unic de urgenţă 112 sau se pot adresa celor mai apropiate secţii sau posturi de Jandarmerie.

Recomandările redacției