La exact doi ani şi jumătate după seismul şi valul tsunami de la 11 martie 2011 din nord-estul Japoniei, 2.654 de cadavre nu au putut fi încă recuperate dintr-un total de 18.537 de morţi, potrivit celor mai recente date ale poliţiei naţionale, preluate de France Presse.

Valul devastator care a înghiţit peste 500 de kilometri din coastele de est şi nord ale Japoniei a luat totul cu el la trecerea sa, iar numeroase cadavre au ajuns în Oceanul Pacific. Cu toate acestea, operaţiuni de căutare continuă, fie chiar şi pentru a le mai oferi crâmpeie de speranţă familiilor victimelor.

Cel mai grav bilanţ uman al acestui cutremur cu magnitudinea de 9 grade urmat de un tsunami şi numeroase replici puternice a fost înregistrat în prefectura Miyagi, cu 10.834 de morţi (dintre care 1.297 de cadavre încă nerecuperate). Au fost de asemenea dur afectate prefecturile Iwate şi Fukushima, precum şi într-o mai mică măsură în Ibaraki, Chiba, Kanagawa, Tokyo, Tochigi şi altele.

Printre altele, autorităţile nipone au înregistrat 2.821 de decese ‘legate de catastrofă’. Este vorba despre persoane care au murit în timpul operaţiunilor de evacuare /mai ales din jurul centralei avariate de la Fukushima/ unde condiţiile de viaţă au devenit atât de grele încât acestea au murit. Accidentul nuclear de la Fukushima nu a cauzat morţi directe prin iradiere, dar ar fi responsabil pentru o mare parte din cele 1.539 de ‘decese legate’ înregistrate în prefectura Fukushima şi contabilizate în totalul citat mai sus.

 

 

(AS – autor: Bogdan Mureşan, editor: Tudor Martalogu)

 

Recomandările redacției