La mai bine de un deceniu de la dezastrul nuclear de la Fukushima, Japonia anunță că va elibera în mare peste 1 milion de tone de apă provenită de la centrala nucleară avariată.

Circa 1,25 milioane de tone de apă contaminată sunt stocate în prezent în mai mult de o mie de cisterne în apropierea centralei nucleare avariate în urmă cu zece ani în nord-estul Japoniei.

Această decizie pune capăt unor dezbateri timp de şapte ani cu privire la modalitatea de a scăpa de apa provenind din ploaie, pânze subterane sau injectări necesare pentru a răci nucleele reactoarelor nucleare intrate în fuziune după tsunami din 11 martie 2011.

Eliberarea apei va începe în aproximativ doi ani, iar întregul proces va dura decenii, scrie CNN. Premierul nipon, Yoshihide Suga, spune că aceasta este opțiunea cea mai realistă și că este inevitabilă. Apa va fi deversată „după ce se va asigura că este la un nivel (de substanţe radioactive) semnificativ sub standardele de siguranţă”, a spus el.

Operatorul centralei a precizat că va filtra apa contaminată pentru a îndepărta izotopii radioactivi, lăsând doar tritiu, care este greu de extras. Ulterior, va dilua apa pentru ca nivelul de tritiu să scadă sub limitele de reglementare și abia apoi o va pompa în ocean.

Decizia este criticată de țările vecine, inclusiv de China, de grupurile de mediu și de pescarii locali, care se opun de ani de zile.

China a comunicat „îngrijorările sale serioase” şi a cerut Japoniei să fie „precaută” în eliminarea apei contaminate. La rândul său, Coreea de Sud şi-a exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la decizia japoneză de a deversa apa contaminată.

Sursa: digi24.ro

Recomandările redacției