Javrele de pe străzi

14
558

Mai acum vreo zece ani, într-o dimineaţă, mă îndreptam cu tramvaiul spre redacţie. Era un tramvai trei, deci burduşit de călători. Căci mergea spre Cartierul Aradul Nou. Eram cam nervos, o măsea dată dracului insista în durerea ei, provocându-mi un disconfort iritant.  Ca să fie tacâmul complet, pe platforma din spate a tramvaiului un individ ţinea în braţe un câine care, din când în când, hămăia şi se răstea la câte un călător, cu gânduri belicoase. Se vedea că e un câine vagabond. Individul îl liniştea, pentru o vreme. Apoi, la o nouă mişcare a vreunui călător iar lătra (patrupedul) şi iar se repezea cu gura spre el. Curios, am întrebat spre ipochimenul cu câinele: Mbă! De ce umbli cu javra în tramvai? Cel cu câinele, mi-a zis, ofensat: Câinele meu nu e javră! I-am răspuns galeş, sadic şi sarcastic: Nu  te întrebam pe dumneata, întrebam câinele! Imediat s-a înviorat atmosfera în tramvai! S-a produs, după câteva momente de linişte, un râs general şi complice. La început nedumirit, individul s-a prins, apoi, pe cine consideram eu că e javră. Atât de bine s-a prins, încât la coborâre a alergat după mine să mă „educe“. N-am să vă spun dacă m-a ajuns. Vă las în suspans! E secretul meu…

Nu cu mult timp în urmă, o haită de lătrători vagabonzi din Bucureşti au sfârtecat de viu un copilaş de cinci ani, ucigându-l în cele mai groaznice chinuri. S-a făcut tevatură în presă: se vor elabora legi aspre, câinii vagabonzi se vor steriliza, se vor duce în stabilimente speciale, se vor adopta, primăriile vor lua măsuri… Cetăţenii vor fi în siguranţă!

Aiurea! Ca orice minune, promisiunile politrucilor în funcţii de gospodari au durat doar câteva luni. Nici nu a apucat familia să-i ţină parastasul de un an copilaşului ucis, că politrucii au şi uitat de promisiuni.

La Arad, primarul Gheorghe Falcă şi ai lui au făcut câte ceva, pe vremea lui Constantin Moroşteş, şeful cu câinii comunitari. De când acesta s-a stins, haitele de câini vagabonzi stăpânesc iar străzile Aradului, chiar şi în centru, lângă Teatru. Ce-i drept, haitele au crotalii şi sunt sterilizate. Dar edilii au uitat un mic amănunt: câinii nu muşcă nici cu crotaliile nici cu testiculele: ei muşcă cu dinţii. Mai bine ar angaja Primăria Arad doctori de dinţi ca să le extirpe caninii. Aşa nu ar mai fi nici un pericol de muşcare.

Apropos! Unde se află cucoanele mari iubitoare de câini, care se dădeau cu curul de pământ de dragul şi de mila câinilor vagabonzi? Câţi câini au înfiat acestea? Se vede treaba că simandicoasele iubitoare de lătrători ştiu doar să-i acuze pe cei realişti că nu iubesc animalele, că sunt fără inimă etc. Cucoanelor, noi iubim câinii, la fel ca pe oameni! Dar nu-i iubim pe oamenii hoţi, criminali, violatori, tâlhari. Iubim câinii! Dar nu pe cei mari, fioroşi, turbaţi, flămânzi şi sălbatici, în haite, cu păduchi, care te atacă în teritoriul tău: adică pe străzi, în parcuri, pe alei, în faţa blocului. Mai ales atacă noaptea, când oamenii se întorc acasă!

Ar cam fi vremea să se cureţe străzile Aradului de javre! Muşcă!

14 COMENTARII

 1. Un articol de tot cacatul…..la fel ca si autorul lipsit de bunul simt elementar care include si ca nu trebuie sa jignesti un necunoscut ,nici macar in tramvai.
  Esti probabil un „hater” de al lui Falca pe motive politice……parerea mea,nu ca l-as sustine pe Falca in mod deosebit.

  Apropos! ce facea cucoana „bunica lu copilasul ala” in timp ce era „sfasiat” de periculosii maidanezi?

  • Preabună anonimă taz_vinga! Ascunsă sub anonimatul unui nume tembel, apreciez „curajul“ dvs. Referitor la cele spuse: uitaţi un lucru! Parcurile, străzile, aleile, locurile de joacă sunt teritorii umane, nu canine. Bunica s-ar putea să-şi fi piardut din ochi o clipă nepoţelul, dar întâmplarea s-a petrecut într-un parc public, nu într-o grădină zoologică plină cu fiare sălbatice. Unele persoane fac pe-a marile iubitoare de animale, pe care le apără şi le adoptă (care o fac), se cred sensibile şi umane. Dar uită să iubească oamenii! Dacă sunt atât de iubitoare şi sensibile, nu ar fi mai indicat să înfieze un copilaş orfan decât un drăgălaş de câine? Şi eu iubesc câinii, dar nu pe toţi. Fac o diferenţiere, aşa cum fac o diferenţiere şi când iubesc oamenii. Dacă o javră de pe stradă v-ar mutila copilaşul sau nepoţelul, aţi mai zice că animalul respectiv nu e rău? Ştiu, oamenii trebuie să aibă grijă de animale, dar dacă n-au, cine e de vină? Copilaşii nesupravegheaţi, dar nevinovaţi sau simandicoasele doamne ajunse la menopauză care leşină de dragul lătrătorilor, fără să facă nimic în acest sens decât să acuze de nesensibilitate şi cruzime pe cei care vor curăţenie şi siguranţă pe străzi? Am zis!?

   • Dragă Petre , știi bine că țin la tine foarte mult. La fel de mult țin și la câini. La toți. De aceea, am să pretind că nici măcar nu am citit ceea ce ai scris aici. Totuși, pentru corecta informare a publicului, te rog să îmi dai voie să amintesc că Primăria ( pe care nu o stimez în mod deosebit) a alocat și în bugetul din acest an o sumă importantă pentru gestionarea problemei câinilor vagabonzi, semn că interesul există încă, deși Moroșteș, Dumnezeu să îl odihnească, nu mai poate face nimic. Și mai e ceva ! Eu, una, când vreau să mă iau de Falcă, mă iau de Falcă. Te pup!

    • Romania e plina de zoofili schizofrenici scapati din spitalele de psihiatrie , romania nu e ferma de maidanezi bai cretinilor . Maidanezii trebuie exterminati pina la ultimu picior de javra . Viata unui om nu are valoare si daca trebuie exterminati 1.000.000.000 de maidanezi pentru ca un singur om sa traiesca o fac fara sa ezit .

 2. Nu pot sa va stimez pentru ca in loc sa oferiti educatie , asa cum pretindeti ca sunteti, instigati si nu respectati drepturile celor de langa dvs. INDIFERENT cine este langa , Dumnezeu a lasat crestinului, mila, intelegerea, iubirea, convietuirea cu tot ce ne inconjoara, oameni , natura, animale, pasari, insecte, si……neoameni! Nu e vina bietilor catei ca sunt abandonati , ca cetatenii nu au educatie in privinta cresterii si asumarii responsabilitatii atunci cand te ocupi de un animalut, ca sa nu mai vorbesc ca nu stiu sa creasca si sa-si educe proprii copii. Daca nu ar mai fi abandonuri, daca ar fi sterilizati, hraniti, iubiti niciun caine in afara de cei care sunt dresati si crescuti special sa atace, sa faca paza etc., nu ar ataca oameni, copii. Instinctul de aparare atunci cand incalci un teritoriu e si la oameni si acestia sunt chiar mai cruzi, atunci de ce nu intelegem ca si animalele au acest drept sa isi apere teritoriul. Nu e corect clar cateii sa fie lasati liberi , mai ales cei fara stapan, ei trebuie adoptati, ingrijiti , ei sunt ajutoare clare celor cu dizabilitati, pe copii ii responsabilizeaza si le ofera ocazia sa se dezvolte frumos sa inteleaga ce e iubirea, respectul, asumarea responsabilitatii etc. As spune foarte multe despre acest subiect si ma ingrijoreaza faptul ca cei care nu iubesc un animalut nu sunt umani, ma ingrijoreaza faptul ca in loc sa explicam sa oferim informatii sa ajutam, doar criticam si aratam cu degetul. Sa nu mai spun ce se intampla cu banii alocati cateilor in primarii. Eu inchei dezamagita de faptul ca bunica iresponsabila a lui Ionut nu a „patit” nimic , ca alti parinti pentru lucruri poate nu la fel de vinovate, au fost cazuti din drepturile parintesti, fac puscarie etc., si aceasta bunica nimic. Asta e exemplul pe care il ofera Romania moderna! Eu chiar nu stiu cine sunt
  javre, cei care te iubesc neconditionat si se multumesc cu un colt de paine, sau javrele bipede!

  • Draga ‘credincioasa’ Dumnezeu a lasat animalele spre slujba omului,ce faci cand o pisica mananca un sobolan sau o vrabiuta?,dar cand o vulpe prinde un iepure?,atunci nu protectie? am o veste urata asta este viata,cainii prind copii si batrani,cu cine tii tu?dar cred ca este clar.

  • CAINII NU TE IUBESC NECONDITIONAT FA VACO !!!! TE IUBESC NUMAI DACA LE DAI DE MANCARE. ESTI ATAT DE PROASTA ?? DE FAPT NICI MACAR NU E IUBIRE, E LINGUSEALA, E CU TOTUL ALTCEVA. POTAILE CAND TE LING SAU SE GUDURA, ASTEAPTA DE FAPT HALEALA ARUNCATA DE ZEUL OM. IA VEZI DACA NU DAI DE MANCARE UNUI CAINE PE CARE DEJA IL AI IN POSESIE, DACA TE MAI STIE DE STAPAN SI DACA TE MAI „IUBESTE”. TERMINATI CU IMBECILITATEA IUBIRII NECONDITIONATE A POTAILOR !!!

 3. Titlul acestui articol va descalifica.
  Continutul sau vorbeste despre caracterul d-voastra.
  Cuvintele folosite descriu educatia d-voastra.
  Ideea pe care vreti sa o transmiteti insumeaza gandirea unui batran ‘latrator de serviciu’.
  Pana ieri imi era rusine ca printre oamenii cunoscuti sunt astfel de indivizi,de azi, pentru mine aceste caractere nu mai exista, prefer javrele de pe strada.Pe cele cu chip de om care murdaresc jurnalismul ca sa isi ia leafa,nu mai cobor la nici macar la nivelul de a le privi in ochi. Nu imi mai murdaresc privirea.Nu va deranjati sa imi raspundeti.Nu am nevoie.Sunt doar o cucoana care se da ‘cu curul de pamant’ pentru cei lipsiti de aparare.Va cer atat,nu fiti las,nu va ascundeti dupa cuvinte,ucideti cu mana d-voastra,faceti-va o fotografie cu ‘prada’ .Asta ca sa stie, cei ce va intalnesc pe strada, pe cine saluta.
  Basca,unii va mai si platesc sa scrieti la ziar!

 4. Ce amator a scris un astfel de articol? Nu va este rusine. Dar de javrele care arunca acesti caini pe strazi ce ziceti?/ De asta sunt caini pe strazi si asa va fi mereu pentru ca exista asfel de conceptii precum cea apersoanei care a scris articolul. Vai de tara noastra cu asa oameni. Eu sunt o cucoana care ma dau cu CURU de pamant de grija cainilor si ma ingrozeste nesimtirea unuia care a scris aceasta mizerie. De ce sa iau eu domnule cainele aruncat de tine in strada ? Daca n-am fi noi cucoanele nebune sau cum zici mata v-ar fi mancat cainii pe toti astia care aberati. Imagineaza-ti ca si noi am abandona caini in loc sa-i adunam asa cum facem zilnic si nu i-am steriliza , cam cati caini ar fi fost acum pe strazi ? Minte scurta.

 5. Maidanezii trebuie EUTANASIATI sa nu scape nici unu …daca mai ramine doar unu singur in tara asta eu promit ca maninc carne cu dintii din el cu mainile goale numai sa stiu o romania fara maidanezi . PS. Castrati zoofili .

 6. Nu-i așa că tema câinilor vagabonzi e de discutat? Mulțumesc tuturor celor ce mi-au comentat articolul, pro sau contra! Asta înseamnă că materialul meu a fost scris cu nerv, fără nervi și la obiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.