Dacă eu sunt singurul ALB (sper că nu comit un act de rasism și cu cuvântul ăsta) într-o mare de oameni NEGRI, iar cineva se adresează la adresa mea cu apelativul „ăla alb“, singurul motiv pentru care m-aș simți jignit ar fi din cauza termenului „ăla“.

„Ăla“ sună, pentru urechile mele, mai jignitor decât alb sau negru. Alb nu poate fi decât un om ALB, iar NEGRU nu poate fi decât un om de culoare, apropiată de NEGRU. În schimb, „ăla“ îmi dă senzaţia că îl substituie mai degrabă pe „dobitocul“, „prostul“, „tâmpitul“, „fraierul“, „caraghiosul“ etc.
Dar chiar și pentru „ăla“ nu aș fi atât de sensibil și de ipocrit încât să fac un adevărat spectacol de victimizare, să întorc spatele și să mă car de pe teren, făcând pe oropsitul istoriei.
nEGRUL ăla – Pierre Webo – care a făcut asta, îl scriu cu „n” mic, pentru că am văzut cazuri, tot pe terenul de fotbal, în care alți NEGRI se scriu cu N mare.
Dani Alves este un jucător de culoare, uriaș jucător de fotbal, cu o carieră mult mai mare decât cea a anonimului Webo. Într-un meci pe care Dani Alves, căpitanul echipei Barcelona, îl juca în deplasare, fanii echipei gazdă – niște adevărați idioți fără suflet și fără creier – au aruncat cu banane înspre marele jucător al Barcelonei. Gestul a fost într-adevăr meschin și cât se poate de rasist al fanilor echipei gazdă, care au vrut să îl compare pe Dani Alves cu o maimuță, făcând referire la culoarea pielii sale. Toată scena s-a petrecut într-un colț al terenului în timp ce căpitanul Barcelonei se pregătea să execute un corner. În acel moment, o banană a aterizat foarte aproape de Alves. Acesta însă s-a aplecat, a luat banana, a desfăcut-o și a mâncat-o. După care și-a văzut de treabă și a executat cornerul, meciul continuând fără nici un incident. Ce diferență! Dani Alves era în acel moment unul dintre cei mai mari jucători ai lumii. Putea, și avea toate motivele din univers, să pretindă respectul care i se cuvenea și să iasă de pe teren, să ceară întreruperea meciului. Dar nu a făcut-o! Nu s-a victimizat, nu a cerut nimic, a jucat magistral mai departe, în ciuda durerii care i se citea în ochi, demascată şi de lacrimile care îi curgeau pe obraz.
O cu totul altă abordare a avut-o însă NEGRUL Webo, un anonim, secund la o echipă mediocră din Turcia, care a vrut să arate cum poate penibilul să fie ridicat la rang de scandal internaţional.
Numai că nu la fel de penibil îl vede și UNGURUL – sper că asta am voie să spun – Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național de Combatere a Discriminării din România, care afirmă că „negru“ este un cuvânt rasist!!! Csabi este de părere că scandalul internațional declanșat este o „pierdere imensă de imagine” pentru România. El spune că Sebastian Colțescu trebuie să își ceară scuze.
Alţi UNGURI, cu U mare, sunt de altă părere: Presa maghiară, despre Colţescu: „Je suis român“.
În timp ce ministrul Sportului şi ministrul de Externe din România s-au grăbit să se delimiteze de arbitrul român Sebastian Colţescu, acuzat de rasism după ce s-a referit la un sportiv de culoare, în discuţia cu un alt arbitru, prin formula „ăla negru“, presa din Ungaria îi ia apărarea românului. „Negru. În română asta înseamnă negru. Nici mai mult, nici mai puțin. Când a rostit acest cuvânt, Sebastian Colțescu nu a gândit că se va sfârși cariera lui”, notează publicația maghiară Magyar Nemzet (Națiunea Maghiară), într-un articol intitulat „Je suis român“.
De asemenea, John Barnes, 57 de ani, un fotbalist de referință din istoria lui Liverpool, un NEGRU cu doi de N mare, i-a luat apărarea lui Sebastian Colțescu după incidentele petrecute la partida de Liga Campionilor dintre PSG și Bașakșehir. „Ce nu este în regulă? Cum voiați să spună?! Dacă sunt singura persoană albă dintr-o cameră sau dintr-un grup, cum altfel poţi să descrii singura persoană albă sau neagră dintr-un grup? Şi dacă a spus «negru»… dacă acesta este cuvântul românesc pentru negru, ce nu este în regulă?”, a scris Barnes pe Twitter.

  • Liviu Alexe spune:

    Bravo, Avule! Apreciez părerea ta sinceră și echidistantă, în toată această campanie de sluj românesc în fața UE, UEFA, FIFA, șamd. Evenimentul în cauză a fost interpretat și exagerat nepermis (moral și conjunctural) de oportuniștii din țară și din străinătate.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției