Fostul preşedinte chinez Jiang Zemin a murit miercuri la vârsta de 96 de ani, au anunţat media de stat chineze, citate de BBC News.

Jiang a murit din cauza leucemiei şi de insuficienţă multiplă de organe la Shanghai, la ora 12.13, a declarat agenţia oficială de presă Xinhua. Jiang Zemin, una dintre figurile majore ale istoriei chineze, a condus China într-o perioadă în care această ţară s-a deschis către lume şi a înregistrat o creştere economică rapidă.

El a supravegheat predarea pașnică a Hong Kong-ului în 1997, dar a fost criticat pentru o represiune puternică împotriva mișcării spirituale Falun Gong în 1999.

Jiang Zemin a ajuns la putere după represiunea sângeroasă din 1989 asupra protestatarilor din Piața Tiananmen din Beijing și din jurul său, care a dus la condamnarea Chinei la nivel internațional, scrie psnews.ro.

Evenimentul a declanșat o luptă acerbă pentru putere în fruntea Partidului Comunist Chinez între reacționarii de linie dură și reformatori. Asta a favorizat ascensiunea politică a lui Jiang Zemin, care fusese văzut inițial ca un birocrat muncitor.   Jiang Zemin a fost ales ca lider de compromis, în speranța că îi va unifica pe cei din linia dură a partidului și pe cei mai liberali.

Recomandările redacției