Joc și joacă

0
359

Îmi amintesc cu nostalgie de copilăria mea, în care de cele mai multe ori ajungeam să mă joc singură. Au existat, desigur, și perioade în care eram cu alți copii în curtea blocului, dar în cea mai mare parte a timpului stăteam să citesc sau să inventez câte un nou joc. Eram un copil introvertit și singuratic, care însă își găsea nenumărate modalități de petrecere a zilei.

Nici în anii care au urmat nu mă prea omoram cu joaca în grup, ajungând, mult mai târziu să îi apreciez farmecul. Trebuie însă să recunosc că ideile de joc și joacă mă captivează astăzi mai mult decât oricând, pentru că acum pot privi jocul din exterior, dintr-o poziție de mai mare autonomie.

Chiar și anii aceia în care trebuia să inventez câte un joc îmi prind acum de minune. Pentru că la vârstă adultă responsabilitățile sunt mult mai mari, e un mare plus să știi să te relaxezi și să te afunzi în ludic. Un joc bun, fie doar în mintea ta, te ajută să rezolvi problemele mai repede și mult mai creativ decât atunci când te gândești non-stop, ca un om mare, ce ai putea pierde într-o anumită situație.

Nu vreau să încep o enumerare exhaustivă a jocurilor cu care îmi pierd vremea, reușind, din contră, să câștig mai mult timp și resurse. Vreau doar să amintesc de un joc care există doar în capul meu și care mă ajută în activitatea de zi cu zi. După ce m-am ocupat multă vreme să rezolv contabilicește orice problemă, m-am hotărât într-o zi oarecare să mă joc în singură de-a meseriile și profesiile. Astfel, pot într-o singură zi să fac pe avocata, jurnalista și managerul, fără să deranjez pe absolut nimeni. Mă gândesc pur și simplu ce calități ar trebui să ai într-o anumită profesie sau meserie și cam ce ar trebui să fac. Îmi imaginez apoi că asta e, de fapt, meseria mea și trebuie să învăț să o fac cât mai bine.

Bineînțeles că nu îți arde mereu de joacă și bineînțeles că nu trebuie să te iei prea în serios (toți sunt experți în orice în zilele noastre!), dar, de cele mai multe ori chiar funcționează. Am învățat o sumedenie de lucruri doar prin determinarea de a născoci câte un joc în legătură cu subiectul. Uneori mă mai surprind fiind și contabilă. Dar apoi îmi trece și sar la altă meserie. Este un antidot grozav pentru orice formă de depresie și timpul zboară. Așa că, dacă te simți trist și împovărat, poate pur și simplu nu ai găsit încă un joc potrivit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.