Pentru mulți oameni, jocul și sportul sunt asociate cu perioada copilăriei. Prin intermediul jocului, copiii explorează, inventează și creează. De asemenea, își dezvoltă abilități sociale, învață să își exprime emoțiile și capătă încredere în forțele proprii.
Când sunt mici, copiii imită foarte mult comportamentul adulților, părinții devenind modele pentru ei. Chiar dacă nu sunt, în mod natural, copii energici și curioși, ei pot des­coperi beneficiile sportului și ale jocului, dacă li se oferă această posibilitate. De aceea, este indicat ca părinții să îi inițieze în activitățile sportive. Dacă primesc cadou o pereche de role și sunt încurajați să iasă la o plimbare cu părinții, care îi învață cum să meargă corect pe ele, copiii ar putea deveni interesați de o astfel de activitate. Ori, dacă plimbările cu bicicleta prin parc sunt constante, încă dinainte ca ei să poată să meargă singuri, deschiderea lor pentru această activitate poate fi mai mare.
Totodată, copiii trebuie încurajați să se joace cu ceilalți prichindei pe care îi întâlnesc prin parc, la grădiniță ori la școală. Spor­turile de echipă prezintă, de asemenea, nu­- meroase beneficii în dezvoltarea celor mici.
Iată câteva avantaje ale unui stil de viață activ în copilărie:
Beneficii fizice. Capacitate cardiovasculară crescută, oase sănătoase, risc scăzut de obezitate, somn de calitate, o bună coordonare și un nivel de echilibru crescut – acestea sunt câteva dintre beneficiile pe care sportul le are asupra organismului.
Beneficii sociale. A face parte dintr-o echipă le oferă copiilor un nou cerc social, o oportunitate de a lega noi prietenii, care pot dura o viață întreagă. Când se antrenează alături de alți copii, cei mici au parte de interacțiuni diverse, față de cele pe care le au la școală, de pildă.
Beneficii psiho-emoționale. Implica­rea copiilor în activități sportive poate fi bene­fică pentru întărirea stimei de sine. Când învață să meargă pe role ori pe bicicletă și pri­- mesc laude de la părinți ori bunici sau când marchează un gol într-un meci de fotbal și sunt felicitați de echipă și antrenor, mun­ca ce­lor mici este validată, iar acest lucru contri­buie la dezvoltarea încrederii în forțele proprii.

Recomandările redacției