John Brennan, numit de preşedintele american Barack Obama pentru a prelua conducerea CIA (Agenţia centrală de informaţii a SUA), este audiat joi de senatori, în vederea confirmării sale în post, informează AFP şi Reuters.

Preşedintele Obama, care a anunţat acum o lună nominalizarea lui Brennan – în prezent consilierul său pe probleme de terorism -, i-a îndemnat tot atunci pe senatori să aprobe ‘cât mai rapid posibil’ această numire în fruntea puternicei agenţii americane de informaţii, un post crucial pentru securitatea naţională a Statelor Unite.

Dar, pentru a fi confirmat, John Brennan (57 de ani) va trebui să le dea răspunsurile potrivite legislatorilor republicani din Senat, unde aliaţii preşedintelui democrat nu dispun de majoritate calificată. În egală măsură însă, unele din cele mai sonore preocupări legate de alesul lui Obama au venit nu din partea republicanilor, ci chiar a democraţilor.

La audierea prevăzută să înceapă la ora 14.30 (19.30 GMT) în Comisia pentru informaţii a Senatului, Brennan va fi fără îndoială bombardat cu întrebări legate de controversata campanie cu drone americane din Pakistan, Yemen şi Somalia, campanie despre care tocmai a fost dezvăluit un document confidenţial.

John Brennan a mai petrecut 25 de ani în cadrul CIA şi participă la combaterea Al-Qaida de la atentatele din 11 septembrie 2001. Colaborator apropiat al lui Obama în ultimii patru ani, acesta a fost prezent alături de preşedintele american în subsolul Casei Albe în ziua în care liderul reţelei teroriste, Osama ben Laden, a fost ucis de un comando american în Pakistan.

Pură coincidenţă sau manevră atent realizată, audierea sa are loc chiar după ‘scurgerea’ unui document confidenţial al Ministerului Justiţiei ce justifică între altele atacurile ucigaşe executate în străinătate, inclusiv împotriva unor cetăţeni americani.

Campania dronelor, care au dus între altele la moartea responsabilului Al-Qaida Anwar al-Awlaki, cetăţean american, în 2011, a fost principalul ‘şantier’ al lui Brennan la Casa Albă. Acest program, lansat în 2004 sub preşedinţia lui George W.Bush şi intensificat sub cea a lui Obama, este vehement denunţat de organizaţiile de apărare a drepturilor omului.

În condiţiile în care guvernul SUA a refuzat permanent să facă public vreun document, miercuri un responsabil al administraţiei a anunţat că preşedintele Obama va autoriza accesul legislatorilor la documente clasificate.

Dacă va primi avizul favorabil al Senatului, John Brennan îi va succeda fostului general David Petraeus, constrâns să demisioneze în noiembrie, după dezvăluirea unei relaţii ‘nepotrivite’ cu biografa sa.

 

Recomandările redacției