principateJoi, la Arad vor fi organizate manifestări dedicate Zilei Principatelor Române. Acestea se vor desfăşura pe platoul din faţa Palatului Administrativ.  Ceremonialul dedicat zilei de 24 ianuarie va debuta la orele 10.30 cu intonarea Imnului de Stat şi cu o rugăciune de binecuvântare rostită de P.S. Timotei Seviciu Arhiepiscopul  Aradului.

Arădenii prezenţi la ceremonial vor putea asculta şi o evocare legată de semnificaţia Zilei Principatelor Române, prezentată de muzeograful Bogdan Ivaşcu. De la ora 11.00, arădenii se vor putea prinde în Hora Unirii, pe platoul din faţa Primăriei, la finalul ceremonialului. Acţiunile dedicate zilei sunt organizate de administraţia locală.

Sărbătorită în fiecare an la 24 ianuarie, Unirea Principatelor Române – cunoscută şi ca Mica Unire reprezintă unificarea vechilor state Moldova şi Ţara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate: la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească. După înlăturarea sa de la putere, în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituţia adoptată în acel an a denumit noul stat România.

Recomandările redacției