Imagini ale durerii, dar și ale speranței la granițele României cu Ucraina. Zeci de mii de refugiați, majoritatea femei, copii și bătrâni, cu bagaje în mâini și ochii în lacrimi, au lăsat în urmă tot ce aveau mai drag și au fugit din calea războiului. Către noi, către România, scrie Click.
Autorități, dar și oameni simpli, mobili­zați exemplar pe rețelele de socializare, le-au oferit toate cele necesare, de la transport și cazare, până la hrană, produse de igienă, medicamente, informații. Din 24 februarie și până luni dimineața, peste 70.800 de cetățeni ucraineni au intrat în România.
Corturi amplasate la vamă. Departamentul pentru Situații de Urgență a organizat la Vama Siret o unitate mobilă formată din 30 de corturi cu o capacitate de 400 de locuri de cazare. Este dotată cu sisteme de climatizare și de iluminat, paturi pliante, saci de dormit, mese și bănci.
Primiți în case de oameni simpli. Unii români și-au pus la dispoziție locu­in­țele, alții au oferit transport, mulți alții s-au organizat în grupuri și au strâns alimente, saci de dormit, lapte praf, jucării, produse de igienă.
Transport asigurat. DSU a anunțat că 16 microbuze de transport persoane din cadrul ISU din județele Alba, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Mureș, Neamț și Sibiu asigură transportul cetățenilor ucraineni ajunși în Vama Siret.
Apeluri și internet. Doi mari operatori de telefonie anunță că oferă cli­enților lor internet și apeluri gratuite spre și în Ucraina.
Sânge pentru ucraineni. Cele 11 spitale militare din România sunt pregătite pentru a primi răniți. Totodată, s-au des­chis 42 de cen­tre de transfuzii unde se poate dona sânge.
Au ajuns în țara noastră obosiți, în­ghe­țați, speriați, mulți fără să cunoască limba. Nu se așteptau la o așa primire. „Mulțumim tuturor românilor, aveți o inimă foarte mare”, a spus o mamă cu doi băieței de mână.

Recomandările redacției