araujoJose Araujo se pregăteşte să debuteze ca antrenor în Liga Naţională de baschet feminin. Tânărul tehnician portughez are o misiune grea la cârma Universităţii Goldiş ICIM Arad, nimeni alta decât campioana „en-titre” a României.
– Ce ştiaţi despre campionatul românesc înainte de a veni la Arad?
– După cum ştiţi am antrenat două fete care au evoluat ulterior aici, Wirth şi Risper. De atunci am urmărit atent ce se întâmplă în liga din România. Am ţinut legătura cu cele două, ele mi-au trimis meciuri de-ale ICIM-ului, eu din campionatul portughez. Efectiv am ţinut legătura unii cu alţii. De asemenea unul dintre foştii mei antrenori au lucrat în România. Astfel că pot spune că sunt pregătit pentru campionatul românesc. Ca să nu uit şi faptul că echipa sub 20 de ani a Portugaliei, unde sunt secund, a întâlnit de câteva ori naţionala similară a României.
– A fost greu să acceptaţi oferta campioanei României?
– Am avut de-a lungul vremii oferte de a antrena în afara Portugaliei. Atunci nu am considerat că era timpul potrivit. Acum însă cred că sunt pregătit de o nouă încercare în cariera mea. Nu a fost greu să accept oferta, era momentul să părăsesc Portugalia. Ştiu că am venit într-un moment mai delicat, dar am apreciat sinceritatea celor de aici.
– Sunteţi un antrenor cu o carte de vizită importantă, 4 titluri cucerite în Portugalia.
– Sunt mândru de ce am realizat până acum. Dar ştiu că nu pot progresa dacă nu mă gândesc la viitor. Prin cele 4 titluri cucerite în Portugalia mi-am asigurat o istorie frumoasă. Dar trebuie să merg mai departe.
– Sunteţi mulţumit de ce aţi găsit la Arad?
– Nu pot spune că sunt surprins de ce am găsit la clubul din Arad. Practic, Marcel Urban m-a informat despre tot şi toate, şi am găsit exact ce mi-a spus. Ştiu că nu sunt mulţi oameni în organigramă, dar poate fi un lucru pozitiv, pentru că uneori e mai uşor de comunicat. Avem condiţii foarte bune de antrenament, de recuperare, masă, îmi place ce am găsit aici. Cât despre oraş, e asemănător cu cel în care m-am năsut, Coimbra, deci e perfect.
– Aţi avut o primă întâlnire cu actualul secund, înainte de a veni la echipă. Cum a fost?
– Într-adevăr, m-am întâlnit cu Mo­nica Brosovszky la turneul de calificare “under” 20 din Bulgaria. S-a creat atunci o situaţie haioasă. Ea ştia că unul din antrenorii Portugaliei urma să lucreze la Arad. Noi eram trei şi nu ştia care dintre noi era. Ulterior a văzut poza în presă,â şi lucrurile au devenit un pic mai amicale. Oricum ambii eram acolo pentru altceva, nu să discutăm, la acel moment, despre ICIM.
– Wirth şi Risper sunt pierderi mari pentru echipa din Arad.
– Şi eu sunt trist că nu le pot antrena şi aici pe Risper şi Wirth. Sunt nişte fete extraordinare. Sunt însă fericit pentru calea care şi-au ales-o. Le doresc tot binele din lume. Poate ne vor vizita. Ar fi ceva deosebit.
– Cum apreciaţi calitatea lotului actual?
– Când s-a ştiut bugetul, abia atunci am putut să ne stabilim strategia. Trebuia să facem o echipă în jurul experienţei lui Brosovszky şi Milovanovic. Poate că nu avem staruri, dar trebuie să ajungem să jucăm ca o echipă. Sunt convins că echipa va performa. Sper ca într-o lună sau două să realizăm o defensivă foarte bună. Mai avem de lucrat, dar important este că fetele dau totul la antrenamente. Există atitudine. Nu trebuie să fiu stresat dacă vreo jucătoare acumulează greşeli perso­nale, pentru că avem înlocuitor pentru fiecare post. Nu depindem de una sau două jucătoare. Avem un lot echilibrat şi vom fi competitivi.
– Se spune că va fi un campionat echilibrat. E asta un impediment?
– Şi eu cred că va fi un campionat echilibrat. Dar depinde cum privim situaţia. Oare e mai bine dacă o echipă este cea mai bună şi bate tot? Eu cred că un campionat cu 6-7 echipe care se bat la podium e mai valoros. Va fi un campionat strâns şi dificil pentru toţi, nu doar pentru noi.
– Nu suntem consideraţi favoriţi…
– Nu contează pentru mine că nu suntem cotaţi favoriţi. De toţi cei cu care am vorbit, de când sunt la Arad, am fost întrebat dacă vom câştiga. Am ştiut de unde vine. Poate acum nu suntem consideraţi favoriţi, dar avem de apărat un trofeu. La fel şi în Cupa Europei Centrale. Mă simt bine în situaţia aceasta. Toţi vor dori să învingă campioana. Nimeni nu ne va oferi nimic.
– Un gând la final pentru suporteri.
– Am văzut că Sala Sporturilor a fost întotdeauna plină când echipa avea nevoie de sprijin. Sper să se întâmple şi în viitorul campionat. E important să avem suporterii lângă noi. Daţi-ne una sau două luni şi o să vă placă ce o să vedeţi.

Recomandările redacției