Șefii FRF negociază în aceste zile cu jucătorii primele pentru calificarea la Euro de anul viitor și pentru campania din Liga Națiunilor. Dacă mergem la turneul final și câștigăm grupa din LN, „tricolorii” vor împărți aproximativ 5 milioane de euro din banii de la UEFA, un titular putând să ajungă la suma de de 200.000 de euro.
România va debuta sub comanda lui Mirel Rădoi pe 4 septembrie, cu Irlanda de Nord, în Liga Națiunilor. Trei zile mai târziu, „tricolorii” vor juca în Austria, în aceeași competiție;
Un început de campanie pentru Liga Națiunilor și două potențiale meciuri de baraj care ne pot duce la Europeanul de anul viitor vin la pachet cu negocieri FRF – jucători spre a stabili bonusurile financiare cuvenite „tricolorilor” în cazul atingerii ambelor obiective: câștigarea seriei din LN, cu posibilitatea de a revendica un culoar alternativ către CM 2022, și obținerea biletelor pentru CE 2020.
Miza e semnificativă în special pentru titulari, care, din cele două piste, ar avea posibilitatea să depășească 200.000 de euro de cap! Iar totul se va tranșa în două luni și jumătate!
În fruntea listei ar sta Tătărușanu și Stanciu. Portarul a fost integralist în cele 6 partide disputate în ediția trecută a Ligii Națiunilor, care, prin plasarea pe locul 2 într-o grupă cu Serbia, Muntenegru și Lituania, ne-a împins în barajul cu Islanda (8 octombrie, Reykjavik) și, eventual, Ungaria/Bulgaria (12 noiembrie, Budapesta/ Sofia).
Mijlocașului Slaviei Praga i-au lipsit doar 20 de minute pentru a fi la nivelul colegului său dintre buturi. Ambii sunt în continuare oameni de bază.
Iar un mare câștigător ar putea deveni un jucător care a spus între timp „adio” echipei naționale. Săpunaru a fost și el integralist în trecuta ediție a Ligii Națiunilor, chiar căpitan, dar faptul că nu va mai participa la partidele decisive ale reprezentativei din această toamnă îl va trage în jos față de cuplul Tătărușanu – Stanciu la calculul final al recompenselor.
Bonusuri fixe pentru titulari
Surse federale afirmă că, în principiu, se va păstra algoritmul brevetat în ultimele două campanii. Adică banii nu se vor distribui strict în funcție de minutele jucate, ci conform unui sistem gândit pe meci și pe om. O partidă, indiferent de adversar, va fi cotată la un nivel total de premiere, cum a fost cazul, bunăoară, în preliminariile Euro 2016, când pentru fiecare meci s-au distribuit câte 330.000 de euro către cei convocați.
Titularii au bonusuri fixe, rezervele utilizate 50%, cele neutilizate 25%, iar cei care nu prind nici măcar banca ajung la circa 10-15%. Modelul ar ajuta să nu mai existe diferențe uriașe între oamenii de bază și cei care prind prezențe episodice în campanie.
9,25 milioane pentru CE,
3 milioane pentru Liga Națiunilor
Care sunt însă sumele care vor intra acum la tratativele pe axa Burleanu – jucători? Pentru participarea în Liga Națiunilor, FRF va încasa 1,5 milioane de euro, cu 375.000 de euro mai mult decât în LN 2018-2019.
Și, dacă va câștiga grupa, va mai obține încă o dată pe atât, putând să ajungă la 3 milioane de euro captați din fondurile UEFA. Peștișorul de aur va apărea însă din turneul final Euro 2020. Fiecare federație calificată va primi garantat 9,25 milioane de euro, după care se adaugă bonusurile în funcție de performanță, toate cu 20% mai mari decât la Euro 2016:
1,5 milioane de euro – victoria în grupă
0,75 milioane euro – remiza în grupă
2 milioane euro – echipele din “optimi”
3,25 milioane euro – echipele din “sferturi”
5 milioane de euro – semifinalistele
7 milioane euro – finalista
10 milioane euro – câștigătoarea Euro
40% către fotbaliști
Cumulat, FRF ar încasa, prin urmare, minimum 12,25 milioane de euro dacă România câștigă grupa din Liga Națiunilor și trece de barajul pentru CE.
Federația ar vrea să țină cont de recomandarea UEFA ca 40% din acești bani să meargă spre jucători, „tricolorii”, ca la fiecare negociere, caută să tragă procentul mai sus prin căpitanii Chiricheș și Tătărușanu. Cert e că în buzunarele internaționalilor vor ajunge cel puțin 5 milioane de euro, cu condiția să mergem șnur în LN și în baraj.
Una dintre ecuațiile sensibile pe care FRF va trebui să le rezolve dacă România va ajunge la Euro 2020 va fi aceea de a stabili bonusurile separate pentru Contra și Rădoi. „Guriță“ a condus Naționala în campania trecută din Liga Națiunilor, terminată pe locul 2, ceea ce a oferit „tricolorilor” șansa barajului. El a părăsit însă între timp banca României după preliminariile clasice groaznice pentru CE. Iar Rădoi va avea misiunea de a trece de ultimele două filtre către turneul final, cele mai dificile hopuri ale reprezentativei din această toamnă.
Chiricheș e marele perdant
Căpitanul naționalei, Vlad Chiricheș, nu va mai fi de această dată în capul listei premiilor. Asta pentru că preliminariile trecute din Liga Națiunilor, care vor conta la calculul financiar, au însemnat un dezastru total pentru fostul stelist. S-a accidentat chiar în prima partidă din campanie, cu Muntenegru, fiind schimbat în minutul 3: ruptură de ligament încrucișat anterior la genunchiul stâng. A lipsit apoi în toate celelalte cinci jocuri.
Revine însă acum pentru actuala ediție LN și barajul CE, dar istoricul său medical arată că e predispus în orice moment la alte leziuni care să-l scoată din circuit. Pentru Euro 2016, a încasat 185.000 de euro, alături de Dragoș Grigore.
Sursa: Gsp.ro 

Recomandările redacției