Anunțat cu surle și trâmbițe, protestul pentru apărarea justiției din fața Primăriei Arad, s-a transformat într-un fiasco politic de cea mai joasă speță.

În loc să găsească argumente pentru protejarea justiției, organizatorii se dădeau de ceasul morții cum să strângă semnături pentru alegerile lor politice.

În primul rând, acest miting organizat în principiu pe rețelele de socializare, se pare că a fost ilegal. În al doilea rând, se pare că principalul scop al organizatorilor  nu a fost cel al Justiţiei, ci al strângerii de semnături pentru alegeri.

Oamenii adunaţi totuşi în faţa Primăriei, puţin peste 300, au avut tot felul de scandări: „Nu dorim o amnistie din bucăți și nu o dorim deloc”, „Uniți salvăm toată România”, „Să vă fie frică, poporul se ridică”, „DNA, să vină să vă ia”.

„E cam evident motivul pentru care am venit la protest. Cam riscăm să cădem de pe hartă. România nu mai este un stat european, justiția se face la partid ca acum vreo 50 de ani.  E normal să se facă justiția la partid? Adică toate țările în care justiția nu se face independent, au ajuns ultimele țări din lume”, a afirmat o femeie.

La protest au participat şi membri ai USR, PLUS, dar şi PNL. Protestatarii au pornit apoi în marş înspre Teatru, pe Bulevardul Revoluţiei.

Controversata Ordonanță care a scos oamenii în stradă

Ministrul Justiției, Tudorel Toader a anunțat marți, că Guvernul a adoptat o nouă OUG pentru modificarea legilor justiţiei. Astfel, avizarea propunerilor de numire a procurorilor cu funcții de conducere va fi făcută de Plen și nu de către Secția de procurori din cadrul CSM, ca în prezent. Eliminarea condițiilor de vechime pentru numirea în funcții de conducere creează posibilitatea ca persoanele care vor îndeplini aceste atribuții să nu dețină experiența necesară exercitării corespunzătoare a atribuțiilor. Din data de 20 martie 2019, Secția de combatere a corupției și Secția judiciară din cadrul DNA rămân fără procurori șefi, prin expirarea delegărilor. Totodată, a fost introdusă posibilitatea eliberării din funcție a magistraților pentru neîndeplinirea condiției de bună reputație.

Trebuie spus şi faptul că nimeni nu a răspuns până acum de sentinţele nedrepte date în trecut. Spre exemplu, cazul unuia dintre foştii lideri ai PNL Arad care a fost judecat pe nedrept, primind o sentință cu executare, însă nimeni nu a răspuns pentru sentința dată în acel proces în care s-au prezentat probe cu semnul întrebării.

Recomandările redacției