Două judecătoare, membre ale Consiliului Superior al Magistraturii, au fost prezente timp de două zile la Arad, unde au lansat mai multe ghiduri, care au scopul de a îmbunătăți comunicarea sistemului judiciar cu mass-media, cu profesiile judiciare dar și referitoare la conduita magistraților în mediul online.

Gabriela Baltag și Evelina Oprina au participat marți, la un workshop de diseminare a „Ghidului de bune practici privind relația dintre membrii sistemului judiciar”. Judecătoarele au avut o întâlnire miercuri, cu colectivul de juecători de la Judecătoria și Tribunalul Arad. Cele două membre ale CSM au susținut ieri, la Arad, că își doresc creșterea încrederii cetățenilor în sistemul judiciar. Din cauza anumitor excese ale magistraților în social media, membrii CSM au elaborat și un îndrumar cu reguli care stabilesc cu claritate conduita corepunzătoare a magistraților în spațiul online.

Consiliul Superior al Magistraturii a lansat recent mai multe ghiduri. Se derulează proiecte la CSM, proiecte care își propun să îmbunătățească activitatea instanțelor judecătorești. Unul din proiecte este TAEJ, sunt managerul acestui proiect, care se numește «Transparență, accesibilitate și educație juridică», pentru îmbunătățirea comunicării la nivelul sistemului judiciar. În cadrul acestui proiect, până în acest moment s-au elaborat trei ghiduri, iar unul dintre ele este – Ghidul privind relația sistemului judiciar cu mass-media. Este o variantă îmbunătățită a ghidului din anii trecuți. Al doilea ghid este – Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu celelalte profesii juridice, în special avocați. Este vorba despre comunicarea dintre judecător, procuror, avocați, executor judecătoresc și celelalte profesii juridice. Ne propunem să normalizăm relațiile dintre judecător, procuror și avocat, prin aceste reguli. Practic, noi ne desfășurăm activitatea în serviciul cetățenilor. Workshop-ul pe care îl desfășurăm și inclusiv cel de ieri (n.r. –marți), de la Arad a adunat la un loc toate profesiile juridice: judecători, procurori, avocați, notari, executori, practicieni în insolvență, cu toții, am început să diseminăm aceste prevederi. Ne propunem să facem în așa fel încât relația instituțională dar și extern-instituțională să funcționeze cât mai bine. Ne dorim să creștem încrederea în sistemul judiciar. Al treilea ghid este un îndrumar cu privire la activitatea procurorilor și judecătorilor în spațiul social media și pe platformele online. Au fost destul de multe excese din partea magistraților. Ne-am confruntat cu probleme care ating zona deontologicului sau disciplinarului magistraților și am remarcat nevoia unul astfel de îndrumar, însă fără să îngrădim libertatea de exprimare”, a spus Evelina Oprina, judecător în cadrul Consilului Superior al Magistraturii.

Odată cu vizita celor două judecătoare la Arad, a avut loc și o întâlnire cu judecătorii aparținând Juecătoriei și Tribunalului Arad, unde au fost atinse mai multe probleme des întâlnite în sistemul judiciar. „Am vorbit cu colegii noștri la nivel de Tribunal și despre concursurile de promovare în sistem, dar și despre chestiuni legate de bugetul instanțelor. O putere nu poate fi suspusă de o altă putere, iar puterea judecătorească este ținută în curtea altei puteri, executive. Bugetul instanțelor cu excepția Înaltei Curți este la Ministerul Justiției, care este parte a puterii executive. Este nefiresc ca puterea judecătorească prin instanțele sale, să fie administrată financiar, economic, de o altă putere”, a declarat Gabriela Baltag, membru CSM.

După cum menționam, membrii Consiliului Superior al Magistraturii caută soluții pentru o mai bună comunicare cu societatea civilă, dar și creșterea gradului de încredere a cetățenilor în sistemul judiciar. „Suntem un consiliu cu membri cu caractere diferite, dorințe diferite, cu finalități diferite și e foarte greu să armonizezi, toate acestea și să găsești soluții. Noi ne-am dori când vom termina mandatul să avem câteva lucruri (n.r. – proiectele amintite) care să știm că noi le-am dus până la capăt”, a completat Gabriela Baltag.

 

Recomandările redacției