Județul are buget aprobat. CJA va folosi și economiile din excedent, pentru investiții

0
519

Județul are un buget aprobat, aleșii CJ Arad aprobând prin vot, proiectul privind banii de care dispune instituția. După cum am expus în numerele trecute ale cotidianului nostru, bugetul județului se ridică la 409.423.000 lei. Fără precedent în ultimii ani, proiectul privind bugetul a fost aprobat în ianuarie și nu în martie sau aprilie, cum s-a întâmplat în ani trecuți.

În buget fonduri ce vor fi destinate investițiilor publice pe grupe de investiţii şi surse de finanţare, asistenței sociale, a funcționării aparatului propriu și a instituțiilor subordonate, Programului lucrărilor de întreţinere şi reparaţii drumuri judeţene pentru perioada 2020 – 2023 și altele.

Aprobarea Bugetului Județului Arad încă din ianuarie este foarte importantă, pentru a se putea derula în bune condiții investițiile preconizate, pentru a nu exista întârzieri cu finalizarea acestora.

„Este foarte important faptul că, bugetul Consiliului Județean pe anul 2020 a fost adoptat la timp, în luna ianuarie. În anul precedent, din cauza întârzierii Bugetului Național de către fostul Guvern, am reușit să ne adoptăm bugetul propriu abia în aprilie, ceea ce a dus la întârzierea unor proiecte. Acum am intrat în normalitate, iar proiectele pe care le avem în acest an, în special la drumuri, vor putea beneficia de suficient timp pentru a fi finalizate”, a susținut Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Din buget se asigură atât funcționarea instituțiilor, cât și investiții și proiecte. De aici să plătesc salariile personalului Consiliului Județean, dar și al altor instituții subordinate.

Consiliul Județean are peste 150 milioane de lei bani nerambursabili, de la UE. Aici sunt cuprinse diferite sume – plăți și prefinanțări aferente cadrului financiar 2014-2020.Totalul cheltuielilor preconizate pentru 2020 ajunge la circa 525 de milioane de lei, din care, peste 154,7 milioane de lei sunt cheltuieli de capital.

Banii din plusul bugetar

Mai bine de 115 milioane de lei, sume provenite din excedentul bugetar al anilor trecuți vor completa alte fonduri pentru investițiile Consiliului Județean. Aceștia sunt bani economisiți din diferite surse. „Excedentul bugetar provine din sumele necheltuite cu unele proiecte sau din economiile rezultate în urma unor licitații. Acest excedent este folosit pentru a finanța sau cofinanța noi investiții, pentru a asigura în continuare finanțarea unor investiții aflate în derulare. Sunt bani pe care îi investim inclusiv în buna desfășurare a activității instituțiilor subordonate, în dotarea acestora cu aparatură necesară și pentru a contribui la finanțarea proiectelor acestora”, a completat Iustin Cionca, președintele CJ Arad.

Fondurile repartizate au în vedere investiții în mai multe domenii, pornind de la sănătate, infrastructura rutieră, protecția categoriilor sociale vulnerabile, cultură, protecția împotriva dezastrelor.

Proiectele pentru bugetul județului și excedentul bugetar s-au aprobat în ședința de vineri, 31 ianuarie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.