ROADFOLO22 1 OF 1 EGArădenii au simţit din plin înăsprirea vremii, de săptămâna aceasta, tempe­raturile scăzând brusc. Autorităţile spun că Aradul este în continuare vizat de atenţionări meteorologice, de temperaturi scăzute şi ninsori până mâine după masă. Drumarii sunt pregătiţi să inter­vină pe drumurile din judeţ, încă de vineri fiind dat ordinul de intrare cu utilajele în baze.
Autorităţile s-au aşteptat la ninsori încă din noaptea trecută, potrivit prognozelor şi avertizării de cod galben emise pentru judeţele vecine, Timiş şi Bihor. Şi astăzi, şansele de preciptaţii sub formă de ninsoare sunt mari. „Suntem pregătiţi pentru intervenţie încă de vineri, când s-a dat ordinul de intrare în baze a maşinilor de deszăpezire. S-a luat în calcul ieş­i­rea utilajelor încă din noaptea trecută. Având experienţa iernilor trecute pot spune că zonele cu probleme sunt Aradul şi zona Lipova, Valea Mureşului“, a susţinut Cristian Drăgan, administratorul public al Consiliului Ju­deţean Arad.
Plan de măsuri de urgenţă
La nivelul judeţului, pregătirea pentru deszăpezire este finalizată, un număr de 39 de utilaje fiind disponibile să intervină pentru a curăţa drumurile. Conform unui raport al Secţiei Drumuri Naţionale Arad (SDN), înaintat Prefecturii luna aceasta, secţia are la dispo­ziţie 79 de utilaje, iar în ceea ce priveşte cantitatea de material antiderapant pentru această iarnă, aceasta cuprinde 3.490 de tone de nisip şi 6.288 de tone de sare. „Autorităţile sunt pregătite de iarnă, fiind luate toate măsurile necesare prevenirii unor efecte ne­gative ale temepraturilor scăzute şi căderilor masive de zăpadă. În şe­dinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care a avut loc luni a fost aprobat Planul Operativ de Măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor negative ale situa­ţiilor de urgenţă specifice sezonului rece. Nimeni însă nu poate garanta un drum fără zăpadă, în condiţii de viscol sau ninsoare pu­ternică. De aceea, este important ca toţi cei care pornesc la drum să îşi ia toate măsurile de precauţie necesare, să se informeze cu privire la condiţiile meteo, să îşi echipeze maşinile corespunzător, să respecte indicaţiile agenţilor de circulaţie sau chiar să nu pornească la drum dacă nu au neapărată nevoie. La fel cum s-a întâmplat şi anul trecut, autorităţile vor închide temporar acele sectoare de drum care prezintă risc de blocaj în caz de ninsoare puternică. Toate aceste măsuri sunt necesare pentru a nu pune în pericol vieţile participanţilor la trafic. În caz de nevoie, dacă judeţul Arad va intra sub incidenţa unui cod de ninsoare puternică,  toate instituţiile cu atribuţii în domeniu vor intra în alertă”, a declarat prefectul judeţului Arad, Cosmin Pribac, totodată preşe­dinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Până mâine, vremea se va răci accentuat, temperaturile scăzând sub mediile climatologice ale perioadei. La sfârşitul săptămânii este aşteptată însă o încălzire uşoară a vremii.

Recomandările redacției