Julian Assange, „liber să se întoarcă acasă”. America, pe cale de a pierde lupta

0
197

Julian Assange, controversatul jurnalist ajuns pe lista „most wanted” a Statelor Unite, este „liber să se întoarcă acasă”, la Antipozi! A spus-o chiar premierul Australiei, Scott Morrison, într-o referire directă la situația celui care a declanșat uriașul scandal „Wikileaks”.
Dezvăluirile lui Assange, cu privire la activitățile de spionaj și militare ale SUA (și nu numai), au ridicat voalul de pe fața frumos fardată a serviciilor de „intelligence” americane.
Premierul Scott Morrison susține că Julian Assange este „liber să se întoarcă acasă”, în Australia, după soluţionarea contestării în justiţie împotriva sa. „Ei bine, sistemul de justiţie îşi urmează cursul şi noi nu suntem parte la asta. Asemeni oricărui australian, i se oferă sprijin consular şi ar trebui să ştiţi că, dacă apelul american eşuează, evident că ar putea să se întoarcă în Australia, ca orice alt cetățean”, a declarat Morrison pentru postul de radio local 2GB.
Luni, 4 ianuarie, un tribunal britanic a respins cererea de extrădare a fondatorului Wikileaks către Statele Unite. În America, Julian Assange se confruntă cu acuzaţii penale din cele mai grave, inclusiv încălcarea unei legi de spionaj. În acțiunea sa, judecătorul britanic a invocat problemele de sănătate psihică ale australianului (49 de ani), care cresc riscul unei sinucideri.
Departamentul de Justiţie al SUA a anun­țat deja că va continua să urmărească extrădarea lui Assange. În acest sens, procurorii americani vor face apel la Înalta Curte din Londra.
Julian Assange este acuzat de americani de 18 infracţiuni referitoare la publicarea în online (platforma WikiLeaks) a sute de mii de documente confidenţiale, militare şi diplomatice, care au pus în pericol viețile mai multor persoane. Pe de altă parte, susţinătorii lui Assange îl consideră un erou antiestablishment ajuns victimă fiindcă a îndrăznit să demaște o serie de acţiuni incorecte ale SUA în Afganistan şi Irak.
Luni, preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a anunţat că ţara sa este pregătită să-i ofere azil politic lui Julian Assange.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.