Jungla din oraș – Din cauza vegetației abundente, în școala din Gai s-ar putea turna filme de groază

0
1212

Mai mulți locuitori ai cartierului Gai ne-au atras atenția despre halul în care este lăsată Școala Generală nr.10, mai nou cunoscută sub denumirea de Școala Generală Frații Neuman, unitate care aparține de Liceul cu Program Sportiv. Chiar dacă activitatea didactică este întreruptă de vacanța de vară, locuitorii Gaiului sunt revoltați că o unitate de învățământ poate să fie atât de neîngrijită. „În locurile civilizate din lumea asta, chiar și în Arad, școlile sunt deschise pe timpul verii pentru a permite copiilor să se joace. Bun, nu în sălile de clasă, dar în curțile școlilor ar trebui ca accesul copiilor să fie permis, mai ales că Generală 10 are și paznic. Sunt o grămadă de școli în Arad care permit acest lucru. Curtea Școlii Generală 10 arată însă înfiorător. Te trec pur și simplu fiorii când te uiți ce este dincolo de gard. Vegetația este atât de mare și de deasă încât liniștit și-ar putea duce traiul acolo și o turmă de elefanți. Cu siguranță, nu ar muri de foame“, ne declară David B., locuitor în zonă.

Am doi copii mici. Nu am pretenția să îi las să se joace în curtea școlii, dar trec zilnic pe lângă unitatea asta de învățământ și pur și simplu prefer să trec pe partea cealaltă. Iarba nu este tăiată nici în curtea școlii, dar nici afară, la stradă. Nu știi peste ce șerpi sau șobolani mai poți să dai. Ca să nu mai vorbesc că seara sau după lăsarea întunericului chiar nu știi cine îți poate ieși în cale de acolo. Și vorbim despre o unitate de învățământ!“, ne spune și Paula D., tot din zonă.

Pericol de incendiu

Cei care locuiesc în apropierea școlii mai sunt îngrijorați de un lucru. La temperaturile extrem de ridicate care sunt înregistrate în această vară, vegetația, lăsată complet în voia ei, va cunoaște un proces foarte rapid de uscare. „E suficient să arunce cineva un chiștoc aprins în curtea școlii, că scrumul se alege de ea. Problema este că focul se va extinde și asupra locuințelor noastre“, spun oamenii din zonă.

Drumul de la glorie, la mizerie

Școala Frații Neuman nu a fost dintotdeauna un loc al mizeriei și al delăsării. Familia Neuman a ajutat semnificativ la dezvoltarea Aradului. Fraţii Neuman au avut fabrici, grădiniţe, stadion şi au controlat mare parte a industriei arădene la sfârşitul secolului al XIX-lea şi în prima jumătate a secolului XX. Familia Neuman îşi are rădăcinile pe lângă Viena, iar în România a ajuns în jurul anului 1850. Familia Neuman a finanţat construcţia unei grădiniţe şi a acestei şcoli în cartierul Gai pentru copiii angajaţilor fabricilor pe care le deţineau. Aceste instituţii de învăţământ au fost date în folosinţă în anul şcolar 1892-1893, fiind mai târziu frecventate şi de copiii celorlalţi găieni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.