Jurnaliştii de la BBC au început luni la 0.00 GMT o grevă de 24 de ore pentru a protesta contra concedierilor, o acţiune ce ar putea provoca întreruperi în emisiunile de radio şi televiziune ale canalului britanic.

Greviştii răspund apelului Uniunii naţionale a jurnaliştilor /NUJ/, după eşecul negocierilor de redistribuire a 30 de angajaţi ce pot fi concediaţi, aminteşte AFP. Nouă din locurile de muncă ameninţate sunt la BBC Scotland în Scoţia, iar celelalte afectează canalele şi staţiile Five Live, Asian Network si World Service.

Potrivit secretarului general al sindicatului Michelle Stanistreet, „aderenţii NUJ acţionează pentru a-şi apăra locurile de muncă şi un jurnalism de calitate în grup”.

„Ei sunt furioşi şi frustraţi de deciziile lamentabile luate la vârf de BBC – decizii ce fac ca jurnaliştii să fie forţaţi să-şi părăsească locurile de muncă şi jurnalismul şi programele de calitate să fie compromise”, a declarat ea.

Un purtător de cuvânt al BBC a declarat că grupul înţelege că „situaţiile ce implică disponibilizări ar putea fi frustrante şi dificile”, dar că el este dezamăgit de această grevă, în timp ce desfăşoară toate eforturile de a optimiza redistribuirile şi dialogul cu sindicatele.

Potrivit NUJ, BBC a pierdut 7.000 de locuri de muncă din 2004. Sindicatul cere un moratoriu de şase luni pentru disponibilizări. 2.000 de locuri de muncă urmează a fi suprimate până în 2017 şi programele canalului public revizuite profund în cadrul unui vast program de reducere a costurilor.

 

 

Sursa: Agerpres International

Recomandările redacției