De multe ori ne întrebăm dacă întotdeauna Justiţia este dreaptă sau urmăreşte anumite interese. Răspunsul scurt şi logic este simplu: Justiţia, în ansamblul ei, are ca scop respectarea legii. Partea mai puţin bună este că şi aparatul Justiţiei este format din oameni, fiecare cu interesele şi slăbiciunile lui. De aici apar unele disfuncţionalităţi, cum a fost cazul judecătoarei de la Ineu, spre exemplu.
Mai este însă un aspect, cel al influenţei politice. Aici nu sunt numai interesele materiale, personale sau de grup, ci şi presiuni care ţin de dorinţa de supremaţie, de a-i „avea la mână” pe adversarii politici, sau pe concurenţii în afaceri. Aici aria se lărgeşte, pentru că sunt folosite ca arme politice one­roase şi alte organe de anchetă. Nu intru în greşeala generalizării fenomenului, dar nici nu pot cădea în cealaltă extremă, să cred că acest fenomen este „folclor urban” şi că n-ar exista.
Am făcut o introducere mai lungă pentru a analiza un alt fenomen local, care se întinde pe o durată de un an şi jumătate şi care este suspectat că ar fi un caz „dirijat”. Este vorba de anchetarea mai multor primari, care au primit fonduri guvernamentale şi le-au direcţionat spre pro­blemele stringente ale oraşelor şi comunelor pe care le gospodăresc. Plăţile au fost făcute în special pentru stingerea unor datorii, mai noi sau mai vechi.
Problema invocată de către organele de anchetă este că sumele au avut o destinaţie specială, pentru plata arieratelor provocate de cheltuieli curente şi de capital, dar şi pentru cofinanţarea unor proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile. Or, imediat după schimbarea guvernării, s-a mai dat un act legislativ, prin care primarii erau somaţi să returneze sumele nefolosite sau cele folosite pentru alte plăţi. Practic, în loc să se rezolve pe cale administrativă acest aspect, primarii au fost îngrădiţi, presaţi şi, în final, anchetaţi. Ancheta Poliţiei se întinde de un an şi jumătate, perioadă suspect de lungă. Dacă lucrurile ar fi într-atât de clare, deja dosarele în cauză ar fi trebuit să ajungă în Justiţie. Din moment ce de un an jumătate niciun primar nu a fost trimis în judecată, dar nici nu a primit decizia de neîncepere a urmăririi penale, lucrurile nu sunt deloc clare. În schimb, primarii sunt chemaţi să dea cu „suspendatul” şi simt că asupra lor planează mai mult prezumţia de vinovăţie, decât acea de nevinovăţie, mai ales că sunt acuzaţi de fapte de natură penală, cum ar fi deturnare de fonduri sau abuz în serviciu contra intereselor publice.
În fapt, concluzia la care am ajuns şi poate ajunge o persoană raţională este că aceste dosare sunt „dirijate”, pentru a se crea presiune asupra unor primari şi nu e greu de dedus coloratura politică a acestora. Do­sa­rele fiind blocate la Poliţie, niciunul dintre primari nu se poate apăra nici în Justiţie, nici în altă parte. Neexis­tând un act – fie el de natură penală, fie administrativă –, practic primarii nu au ce contesta, nu au unde contesta.
În concluzie, chiar dacă vrem să avem încredere deplină în unele instituţii, chiar dacă trebuie să pledăm pentru prezumţia de nevinovăţie sau de neinteţie ale acestora, implicarea politicului ne zdruncină, uneori, încrederea.
Teofil Grădinaru

  • A.Rădeanu spune:

    Faceţi publice numele primarilor, apartenenţa lor politică şi oraşele sau comunele unde funcţionează, pentru a ne convinge că nu este vorba de o simplă deturnare de fonduri cercetată penal, ci „aceste dosare sunt „dirijate”, pentru a se crea presiune asupra unor primari şi nu e greu de dedus coloratura politică a acestora”.

  • Dorina Avramut(Chirilă) spune:

    „Oamenii sunt, cu nesemnificative excepții, abjecti. Intarzierea insuportabila a Apocalipsului taraste existența, orice forma de existența, însasi conceptul de existența, in derizoriu.

    Vei fi, îmi ingadui sa sper, de acord cu aceasta ultima baricada, luciditatea extrema, care, de asemenea, ne e inutila si ne tortureaza.

    Sa declaram de aceea deschise lucrările Ședinței, scumpe Ionuţ Stănescu. Sa spunem oamenilor adevarul integral despre ei: sunt un esec, ba inca unul grotesc, nicidecum o realizare, a Genezei.” – Andrei Craciun

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției