Kaja Kallas a devenit prima femeie-premier a Estoniei

0
214

Kaja Kallas a devenit oficial prima femeie-premier din Estonia, după ce noul Guvern a depus jurământul. Executivul precedent a demisionat din cauza unui scandal legat de corupţie, relatează dpa, citată de Agerpres.
Kaja Kallas şi noul său cabinet de miniştri au primit votul Parlamentului marţi dimineaţa, după ce Kallas a fost nominalizată oficial de preşedintele Estoniei, Kersti Kaljulaid.
„Există posibilitatea de a transforma răul în bine. Aceasta este o importantă oportunitate”, a spus Kaljulaid în timpul nominalizării.
Kaja Kallas, 43 de ani, avocată şi fiica fostului comisar european Siim Kallas, a preluat funcţia de premier de la Juri Ratas, care a demisionat în urmă cu două săptămâni, pe fondul unor acuzaţii de corupţie împotriva Partidului său de Centru, privind acordarea unor ajutoare de stat pentru un proiect imo­biliar. Kallas a declarat că noul guvern va acorda prioritate creşterii economice.
Chiar dacă în prezent Estonia se confruntă cu o uriaşă criză cauzată de pandemia de coronavirus, aceasta ar putea fi folosită ca un stimul pentru viitor, a spus lidera Partidului Reformei, pro-business.
Kallas, cu al său Partid al Reformei, va conduce o coaliţie cu Partidul de Centru al lui Ratas.
Cele două partide sunt principalele forţe politice din Estonia după ce această ţară
şi-a redobândit independenţa în 1991 şi ambele sunt ferme susţinătoare ale UE şi NATO.
Alianţa va avea o majoritate de 59 din cele 101 de locuri din parlament.
Noul cabinet de miniştri va fi format din şase femei şi opt bărbaţi, printre care Eva-Maria Liimets ministru al afacerilor externe, Kalle Laanet ministru al apărării, Keit Pentus-Rosimannus ministru de finanţe şi Andres Sutt ministru pentru comerţ extern şi tehnologie, scrie digi24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.