kati

Balázs Katalin, cunoscută ca fiind cea mai longevivă ziaristă din ţară, a decedat, duminică seara, la vârsta de 73 de ani, după ce a pierdut lupta cu o boală gravă, însă nu a renunţat să scrie, chiar şi în perioada tratamentelor.

Balázs Katalin, Kati, cum era numită de colegi şi prieteni, a activat în presă timp de 56 de ani, însă, anul trecut, a fost diagnosticată cu cancer la colon şi a fost nevoită să facă cinci şedinţe de chimioterapie, urmâd ca zilele viitoare să înceapă radioterapia la Timişoara.

Colegii de la cotidianul Nyugati Jelen sunt şocaţi de moartea fulgerătoare a acesteia cu atât mai mult cu cât Kati a continuat să scrie articole şi, în ultimele zile, şi cu toate că era vizibil slăbită şi-a manifestat dorinţa de a continua tratamentele.

După ce s-a pensionat, Balázs Katalina rămas colaborator al cotidianului Nyugati Jelen din Arad, colaborare care a durat, chiar şi în perioada în care a fost bolnavă.

Conform Dicţionarului Presei Arădene, Balázs Katalins-a născut la 5 iunie 1941 în municipiul Arad.

A absolvit Facultatea de Ziaristică din cadrul Academiei “Ştefan Gheorghiu” din Bucureşti (promoţia 1984).

A debutat în presă în anul 1959, fiind corespondentă la ziarul Voroş Lobogo. A rămas încadrată în această redacţie şi după ce ziarul şi-a schimbat denumirea, devenind Jelen în decembrie 1989.

De-a lungul anilor a activat în cadrul secţiilor Social şi Informaţii, devenind titular de rubrică.

A abordat majoritatatea genurilor publicistice, având însă preferinţe îndeosebi pentru reportaj, articole, ştiri de interes public.

La 1 ianuarie 1998, s-a pensionat după care s-a reîncadrat la cotidianul Nyugati Jelen, loc de muncă pe care-l deţinea de mai bine de jumătatea de secol.

“Mă număr printre femeile norocoase pentru că toată viaţa am făcut ceea ce mi-a plăcut mai mult, am scris articole, am lucrat ca ziaristă”, spunea Kati pentru Dicţionarul Presei Arădene.

Balázs Katalin va fi condusă pe ultimul drum miercuri, la ora 13.00, la Cimitirul Eternitatea.

Recomandările redacției