KazMunaiGas a deschis o acţiune în justiţie împotriva României

0
275

KazMunaiGas a deschis o acţiune în justiţie împotriva României, după ce procurorii DIICOT au pus sub sechestru mai multe active şi acţiuni ale companiei, fapt ce a perturbat planurile companiei de a vinde un pachet de acţiuni către o firmă chineză, informează Financial Times.

Potrivit unei document aparţinând avocaţiilor companiei, KazMunaiGas (KMG) a trimis o „notă de de dispută privind investiţiile” către Guvernul român, acesta fiind primul pas în cadrul unui proces legal care ar putea duce la deschiderea unei proceduri de arbitraj internaţional.

La finalul lunii aprilie, compania petrolieră de stat din Kazahstan, KMG, a anunţat vânzarea unui pachet de 51% din acţiunile KazMunaiGas International, firma care deţine rafinăria Petromidia în România, către CEFC, valoarea tranzacţiei fiind de 680 de milioane de dolari.

Doar câteva zile mai târziu, DIICOT a inclus KazMunaiGas în ancheta privind privatizarea rafinăriei şi a pus sechestru asupra activelor companiei.

„România face uz de puterile guvernamentale pentru a submina tranzacţia şi a renaţionaliza activele,” se afirmă în documentul trimis autorităţilor române de avocaţii companiei.

KazMunaiGas respinge acuzaţiile formulate de procurorii DIICOT, precizând că a cumpărat rafinăria în 2007, la câţiva ani după ce privatizarea a avut loc, iar tranzacţia a fost aprobată de autorităţile române.

DIICOT a anunţat că valoarea activelor şi acţiunilor KMG puse sub sechestru se ridică la 3 miliarde de lei (740 de milioade de dolari), acesta fiind costul estimativ al activităţilor ilegale desfăşurate de foştii proprietari, cu implicarea oficialilor români. Pe de altă parte, KMG a anunţat că valoarea activelor puse sub sechestru se ridică la 2,1 miliarde de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.