Un proiect al Complexului Muzeal a fost declarat câștigător beneficiând finanțare. Complexul Muzeal Arad a participat la concursul de proiecte culturale, din cadrul sesiunii de finanțare nerambursabilă 2019/II, organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul cultural, înscris în aria tematică Arte vizuale, dedicat  aniversării a 50 de ani de activitate a grupului kinema ikon a ieșit câștigător și a obținut o finanțare totală de 67,047.00 lei.

Proiectul kinema ikon 50/film experimental (1970 – 2020) deschide seria celor care își propun marcarea a 50 de ani de activitate kinema ikon, el fiind dedicat etapei de film experimental (1970 – 1989).

Structura proiectului cuprinde următoarele componente: digitalizarea ultimului lot de filme experimentale de pe suport peliculă 16 mm (n.a 30, din totalul de 230 aflate în arhiva kinema ikon); editarea unui catalog exhaustiv, care cuprinde toate filmele experimentale și care va fi însoțit de texte dedicate, comisionate unui număr de șapte personalități de anvergură internațională conectate la fenomen precum și remodelarea site-ului kinema-ikon.net pentru a cuprinde atât catalogul în varianta on-line cât expoziția conexă.

De asemenea este cuprinsă organizarea unei expoziții temporare dedicate filmelor experimentale realizate de kinema ikon;conceptul expoziției este unul modular/interactiv (5 segmente) și cuprinde proiecții multimedia, intervenții sonore și laser, instalații.

„Kinema ikon este un autentic brand cultural arădean care, la aniversarea a 50 de ani activitate, necesită o privire retrospectivă pentru o contextualizare actualizată într-o etapă în care viața culturală locală încearcă să se redefinească din perspectiva pariticipării active la proiectul Capitală Europeană a Culturii – Timișoara 2021”, a spus Constantin Ioan Inel, manager de proiect și managerul Complexului Muzeal Arad.

De-a lungul întregii sale activități, kinema ikon s-a situat în avangarda mișcării artistice inovatoare din România, fiind perceput ca atare și în mediul internațional. Prin accesibilizarea publică a arhivei de film experimental, kinema ikon urmărește să permită definirea exactă a poziției sale în evoluția artei contemporane pe plan național și internațional. Astfel, poziția Aradului și a României în cultura europeană recentă câștigă în vizibilitate și consistență.

„Kinema ikon s-a implicat activ în revigorarea activităţii cinematografului Arta din Arad care a devenit gazda Festivalului de Film Documentar “fArad”. Tot aici au loc proiecţii de filme de artă, dezbateri, conferinţe legate de proiecte cinematografice. Din acest an, kinema ikon a demarat proiectul «Ne vedem joi», care presupune proiecţia de filme experimentale”, a susținut Călin Man, coordonator proiect „kinema ikon 50”.

Proiectul cultural va fi realizat cu finanțare nerambursabilă prin Administrația Fondului Cultural Național.

 

Recomandările redacției