În conferința ce a avut loc astăzi, la ora 14.00, Klaus Iohannis s-a prezentat pentru început cu mască de protecție. Mai exact, acesta a încercat să transmită încă de la începutul conferinței una dintre măsurile ce vor fi luate după 15 mai 2020, când va apărea o relaxare în Starea de Urgență. 

„Așa vom arăta după 15 mai în spațiile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun. Astăzi am avut o nouă întâlnire cu premierul Orban și cu un grup de miniștri și consilieri pentru a începe să detaliem ce am am anunțat ieri, așa numitul plan de relaxare. Este vorba evident despre relaxarea măsurile pe care le-am luat pentru protecția populației și în acest sens vom avea în scurt timp un plan destul de detaliat pe care îl vom prezenta public. Una dintre aceste măsuri este cea cu masca de protecție. Astfel, am decis astăzi ca după data de 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun”, a declarat Președintele țării. 

În continuarea discursului a fost adăugat și faptul că această măsură nu are un termen limită, masca fiind purtată chiar și până anul viitor dacă o să existe riscul infectării până atunci. 

De asemenea, acesta a mai declarat și că urmează să avem parte de o anumită libertate de mișcare individuală: „O a doua măsură pe care am decis-o va bucura foarte mulți români. După data de 15 mai, deci după ce se epuizează actuala Stare de Urgență, vom renunța la restrângerile care privesc persoane, deci nu vom prelungi restricțiile pe deplasări individuale, sau invers spus, vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem și pentru ce mergem”.

Desigur, multe restrângeri vor rămâne în vigoare chiar și după 15 mai, în special cele care fac referire la restrângeri și manifestări de mai multe feluri care ar putea cuprinde un număr mare de persoane. Până atunci, restricțiile rămân în vigoare și cât de curând urmează să se elaboreze un plan în legătură cu revenirea la școală. 

În încheiere, Președintele României a spus: „Să nu ne imaginăm că totul revine la normal în 15 mai. Unele restricții vor dispărea, multe altele, din păcate, vor rămâne în picioare și pas cu pas, după un calendar care ține evident și de evoluția cazurilor de covid-19, vom încerca să intrăm în ceea ce se numește o nouă normalitate″.

Recomandările redacției