Klaus Iohannis, elogiat în presa internațională după victoria zdrobitoare de duminică

0
217

Liberalul Klaus Iohannis, care a obţinut un al doilea mandat de preşedinte duminică, este un proeuropean convins care promite un stat „modern şi funcţional”, după ce a făcut pe „pompierul” pentru a stinge crize care i-au punctat primul mandat, comentează AFP, potrivit news.ro.
Acest bărbat cu o statură impozantă, în vârstă de 60 de ani, a reuşit o dublă în „războiul” său împotriva Partidului Social Democrat (PSD), moştenitorul Partidului Comunist Român (PCR). El a obţinut o victorie zdrobitoare împotriva candidatei PSD Viorica Dăncilă, după ce a contribuit la răsturnarea, luna trecută, a Guvernului pe care aceasta îl conducea.
Ironizându-şi adversarii, care-i reproşează „când că este inactiv, când că este un dictator”, acest om taciturn, pe care umoriştii îl compară cu un robot, se prezintă ca un „preşedinte implicat, care vine cu soluţii”. Duminică, el a promis să acţioneze în favoarea unei „Românii europene, normale”, eliberată de flagelul corupţiei şi în care instituţiile funcţionează.
„Noi, împreună, trebuie să vindecăm această ţară. Vrem să avem instituţii care lucrează pentru cetăţeni, şcoli bune pentru copii, spitale moderne, infrastructuri care stimulează dezvoltarea tuturor regiunilor”, a tunat el în campanie. Iohannis a fost adus la putere în 2014 de un val de nemulţumire faţă de adversarul său de la acea vreme, fostul premier social-democrat Victor Ponta. El şi-a petrecut cea mai mare parte a primului mandat în înfruntări repetate cu majoritatea PSD, revenită în forţă în Parlament în 2016 şi afectată de un proiect extrem de criticat de reformă a justiţiei. Însă ezitările preşedintelui în momente cruciale ale acestei coabitări conflictuale au provocat o anumită nemulţumire în rândul electoratului său. Iohannis este „un om rece, calculat, care îşi cântăreşte cele mai mici gesturi”, declară pentru AFP fostul diplomat şi profesor de filosofie Ciprian Mihali. „Lipsa sa de spntaneitate îl face să rateze numeroase oportunităţi”. Însă acest lucru i-a permis „să evite capcane întinse de PSD”, apreciază el. Simion Todoca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.