Klaus Iohannis vrea eliminarea pensiilor speciale, dar mai puțin pe cele de magistrați și militari

0
503

Președintele Klaus Iohannis a susținut marți că pensiile speciale trebuie eliminate pentru că „PSD a exagerat cu aceste pensii”, însă trebuie păstrate cele ale magistraților și ale militarilor. De asemenea, președintele a vorbit de deficitul de anul viitor, care ar urma să fie în jur de 3,6%, dar și despre măsurile pe care guvernul ar putea să le ia pentru a reduce cheltuielile, printre acestea, concedieri din sistemul bugetar.
„Este clar că trebuie făcut ceva în această zonă pentru că pur și simplu PSD a exagert cu aceste pensii speciale. Pe de altă parte este evident că sunt categorii care trebuie să beneficieze de acest tip de pensie. Nu cred că cineva ar vrea să nu beneficieze de acest drept, militarii.
Personal nu susțin eliminarea pensiei speciale la magistrați. Este un specific aparte. Magistratul are o răspundere enormă, un stres enorm și acordarea pensiilor speciale pentru magistrați mi se pare o măsură care trebuie menținută”, a declarat Klaus Iohannis, referitor la pensiile speciale pe care vrea să le elimine Guvernul Orban.
Premierul Ludovic Orban a susținut că vor fi eliminate inclusiv pensiile speciale ale magistraților, chiar dacă inițial vicepremierul Raluca Turcan susținea că vor rămâne cu pensii speciale magistrații și militarii.
Klaus Iohannis s-a referit și la cumulul pensiei cu salariul, președintele precizând că acest lucru trebuie interzis doar în sistemul bugetar.
„Personal sunt de părere că Statul Român nu își permite și nu trebuie să își permită să se cumuleze la stat și pensia și salariul. Mulți specialiști își doresc să rămână, dar trebuie găsit un sistem. Dacă cineva se pensionează și se angajează în privat nu cred că trebuie să avem această clarificare”, a menționat președintele.
Klaus Iohannis a precizat că în anul 2020 guvernul trebuie să se apropie cât mai mult de ținta de deficit de 3%, pentru acest lucru fiind nevoie de o restrângerea a cheltuilelilor.
„E nevoie de o restrângere a cheltuielilor pentru a ne apropia iară de 3%. Dacă anul ăstă închidem peste 4%, anul viitor trebuie să ne apropiem de 3%. Și pro­iecția de 3,6% este una care ne aduce mai aproape de acest obiectiv”, a spus președintele.
De asemenea, șeful statului a declarat că PSD a angajat „cohorte” de oameni de partid în sistemul bugetar, unde ar trebui să rămână doar profesioniștii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.