Kovesi, câştigătoare la votul din Comisia LIBE!

0
317

 

Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost preferata comisiei LIBE la votul de miercuri. A primit 26 de voturi, devansându-i pe Jean-François Bohnert- 22 de voturi şi Andres Ritte- 1 vot. Laura Codruța Kovesi a declarat pentru G4Media.ro, că se bucură foarte mult de rezultatul votului din Comisia LIBE și le-a mulțumit tuturor celor care au susținut-o în cursa pentru ocuparea poziției de procuror-șef european.

Reacţii la cald, pro şi contra

Pe toate fluxurile de ştiri au apărut reacţii la victoria de etapă a Laurei Codruţa Kovesi. Cele mai multe au fost lapidare, iar preşedintele Klaus ohannis a refuzat să facă vreun comentariu.

După cum era de aşteptat, reprezentanţii opoziţiei au jubilat şi au folosit evenimentul ca pe un nou prilej de a ataca virulent guvernul şi partidele din coaliţie, în special PSD, în timp ce adversarii Laurei Codruţa Kovesi au avut opinii reţinute sau critice. Spre exemplu, fostul ministru Liviu Pop a declarat că a fost un vot politic, din care România nu are nimic de câştigat, dar şi că până la obţinerea funcţiei de procuror şef european mai este încă mult, aceasta fiind doar o etapă. (Aşa cum a explicat preşedintele Comisiei LIBE, rezultatul votului va fi transmis președintelui Conferinței președinților. Conferinţa urmează să acorde sau nu mandat pentru a intra în negocieri cu Consiliul, în vederea unui acord pentru numirea noului procuror-șef european. Următoarea ședință va fi pe 11 martie).

Opoziția jubilează

Primul Procuror European va fi român. Felicitări Laura Codruța Kovesi!Iată dovada că profesionalismul, normalitatea și bunul simț pot învinge în fața analfabetismului și a corupției.

Guvernul Dragnea-Dăncilă-Toader s-a făcut din nou de râs în toată Europa. Ceea ce PSD-ALDE consideră că nu e bun pentru România, statele europene consideră că este bun pentru Uniunea Europeană! Kovesi a fost demisă în România, fără să se poată apăra, deși DNA o bună perioadă a dat speranța că în România corupția poate fi învinsă”, spune liberala Raluca Turcan. Iar Ludocvic Orban este şi mai dur: „Fac remarca foarte clară că voturile exprimate atât în comisia Cont cât și Libe, cu remarcile obiective făcute de Comisia Europeană, au arătat că cel mai bun candidat e cel român. România trebuie să fructifice acest moment pentru a avea o funcție la nivel european și să crească prestigiul țării. Orice român, indiferent că reprezintă  PSD – ALDE, trebuie să o susțină pe Koveși. Dacă (n.r.: PSD-ALDE) nu vor sprijini candidatul român se vor face vinovați de trădare. PSD trebuie să se trezească. Nu mai pot călca în picioare interesele României”, a declarat Ludovic Orban, în direct la B1TV.

La polul opus, Renate Weber, europarlamentar ALDE, transmite printr-un comunicat de presă că aducerea fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, în fruntea instituției Procurorului Public European este pregătită și decisă de mai multă vreme.

Eu cred că aducerea lui Kovesi în fruntea instituţiei Procurorului Public European este pregatită şi decisă de mai multă vreme. Argumentele şi dovezile cele mai grăitoare ţin de atitudinea Comisiei Europene şi a Parlamentului European în raport cu felul în care s-a desfăşurat lupta anticorupţie în România, sub controlul drastic şi cu amestecul ilegal al SRI”, transmite Weber prin comunicatul de presă.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.