Este cunoscut faptul că zona de vest a tării are o uriașă rezervă de ape geotermale, însă puține administrații locale o valorifică.   România se numără printre primele cinci state din Europa în ceea ce privește potențialul apelor termale.

La o distanță relativ mică de Arad, în jur de 59 de kilometri se află  localitatea Lovrin, cunoscută ca stațiune de cercetare, dar si pentru  exploatarea apei geotermale. Valorificarea acestei bogății subterane  a început  dinainte de 89, când apa caldă  era folosită la încalzirea  serelor. După Revolutie, autoritatile au uitat de această comoară, la fel cum au uitat multe alte lucruri.   La numai câțiva ani după Revoluție, apele geotermale au început să fie din nou valorificate în zonă.

„Apa se extrage de la 2000 de m adâncime. Temperatura apei,  e undeva la 90, 92 de grade, apa în momentul de față, pe timp de vară, o folosim la de tratament, la strandul Lovrin, iar pe timp de iarna avem un sistem de încalzire prin care asiguram încalzirea către populație”,  explica viceprimarul din Lovrin, Eugen Truta pentru Opinia Timișoarei.

 

Autoritațile din Lovrin au investit 1,5 milioane de lei din bugetul local și au amenajat singurul strand termal căruia i se asigura apele printr-un foraj la o asemenea adâncime – aproape 2 kilometri.

Apa scoasă de la asemenea adâncine este  transportată printr-un sistem de conducte la bazin, unde ajunge la o temperatură de 40 grade Celsius.

În interiorul ștrandului este amenajată și o mini cascadă pentru a scădea temperatura apei în mod natural.  Apa din bazin nu este amestecată ci apa din sistemul centralizat și nu conține clor și alți dezinfectanți.

 

Apa de la Lovrin este benefică pentru tratarea anumitor probleme de sănătate cum ar fi  remuatism degenerativ, reumatism articular, sechele neurologice, post traumatice ale membrelor, conform Opiniei Timișoarei.

An de an  zeci de oameni din țară vin la strandul termal de la Lovrin pentru a beneficia de calitățile apei termale.

 Deocamdată, apa geotermală este  utilizată pentru strand, încălzirea sediului primăriei, căminului cultural și a școlii. Pe viitor se dorește realizarea unui sistem pentru  încălzirea locuințelor.

Sursă: Opinia Timișoarei

 

Recomandările redacției