Una din multele plăgi devenite după decembrie 1989 un fel de embleme identitare ale României pe plan european (şi nu numai), a fost cea a oamenilor străzii, diferită de cea a copiilor străzii (aceasta din urmă fiind mediatizată şi politizată cu mult mai multă insistenţă). Ca orice problemă socială, şi problema oamenilor străzii este, de fapt, suma unor probleme umane cu cauze multe şi diferite, deci extrem de dificil de soluţionat. Orice om ajuns pe stradă are o poveste a sa, mai mult sau mai puţin dramatică, poveste care înduioşează ascultătorul şi-l absolvă pe cel ajuns sub cerul liber.
Statistic şi organizatoric, municipiul Arad nu stă chiar rău la ca­pitolul „oamenii străzii”: numărul acestor semeni ai noştri loviţi de soartă a scăzut continuu (deşi nu spectaculos), ajungând la sub 100, iar Statul, adică societatea, a încercat să le pună la dispoziţie condiţiile minimale pentru a-şi relua viaţa într-o stare de normalitate acceptabilă. „Dacă în urmă cu zece-cincisprezece ani numărul oamenilor străzii era dificil de stabilit şi era şi mai dificil să le punem la dispoziţie condiţii de adăpostire şi servicii de consiliere, astăzi lucrurile sunt mult evoluate în bine. Dat fiind că administraţia nu este serviciu de cămin-cantină pentru oamenii străzii dar trebuie să le asigure asistenţă socială minimă, s-a investit în realizarea unui adăpost de noapte care arată foarte bine şi este dotat cu tot necesarul: camere de cazare, toalete, băi, dulapuri, teren de sport. Adăpostul este deservit de opt asistenţi sociali în pregătirea cărora, de asemenea, s-a investit serios”, a declarat Erika Stark, directoarea Direcţiei de Dezvoltare şi Asistenţă Socială Arad.
Într-adevăr, clădirea de pe Calea 6 Vânători în care funcţionează Adăpostul de Noapte oferă condiţii foarte bune de cazare: toată construcţia este renovată, curăţenia este „la ea acasă” şi disciplina la fel. Despre adăpost şi despre cei care vin noaptea aici a vorbit consilierul social Eugen Purcil. „Adăpostul are o capacitate de 50 de paturi, însă în perioadele cu temperaturi foarte scăzute putem suplimenta capacitatea până la aproape du­blu. Trebuie spus că adăpostul nu oferă decât spaţiu de cazare pe timpul nopţii; poarta se des­chide seara la orele 20,00, şi se închide dimineaţă la 8,00. Nu avem serviciu de cazare pe timpul zilei decât pentru persoane trecute de vârsta pensionării. Pe lângă serviciul de cazare, oferim şi consiliere personală. La adăpost vin tot felul de oameni, maturi cam de toate vârstele, cu ni­vele de educaţie extrem de variate; am avut un caz bulversant, de absolvent a două facul­tăţi, dar şi cazuri de analfabeţi. Au venit la adăpost şi dependenţi de alcool, dar nici un dependent de droguri tari. În aces­te ultime două cazuri, adăpostul oferă găzduire doar în situaţii de tempe­raturi extrem de scăzute, care ar pune în pericol vieţile solicitan­ţilor; altfel, conform regulamentului, cei în stare de ebrietate sau euforici datorită drogurilor nu au acces în adăpost. Au fost şi cazuri de conflicte între cei adăpostiţi, dar au fost înăbuşite-n faşă de agenţii de pază ai adăpostului. Mai trebuie spus că unii dintre cei care vin la adăpost lucrează peste zi, unii dintre ei chiar cu acte în regulă, alţii ca zilieri. Am avut chiar şi cazuri de asemenea persoane care-au reu­şit să-şi reia viaţa normală. Suntem aici opt asistenţi, doi asigu­rând serviciul de noapte prin rotaţie. Fa­cem tot posibilul să le asigurăm celor care apelează la adăpost condiţii decente, şi consiliere dacă vor”, a spus Eugen Purcil.
Trebuie spus că sunt mulţi oameni ai străzii care nu apelează la serviciile sociale, iar despre ei nu se pot afla informaţii nici la adăpostul de noapte, nici la direcţia specializată a municipalităţii; sunt cei pentru care traiul pe stradă a devenit un mod de viaţă la care n-ar renunţa pentru nimic în lume, însă ei sunt un subiect pentru o cu totul altă poveste.

  • simi spune:

    Fată dragă de la site, i-am rugat pe Gabi şi pe Tifi să îţi spună să nu mai apară aiurea numele şi adresa mea de e mail şi văd că insişti să o laşi acolo. dacă nu o scoţi urgent, chiar mă înfurii!

  • Fata de la site spune:

    Cititorii nu pot vedea decat ceea ce ati completat sa apara la „nume”, adica „simi”, iar adresa electronica nu este publica, asa cum si scrie. Nu stiu care este problema dumneavoastra.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției