Săptămâna trecută am avut drum prim comuna Almaș, astfel că ne-am folosit de prilej pentru a vedea cu ce se mai laudă administrația comunei, știut fiind că aici
s-au derulat în ultimii ani o serie de proiecte de modernizări dar și proiecte pentru obiective noi. Am purtat astfel o discuție interesantă cu primarul interimar al comunei Almaș, Aurel Ginu Costea.
„Administrația e grea,
fără bani“
Firește, ca peste tot una din problemele stringente ale administra­țiilor locale sunt banii. Mai precis banii pentru proiectele planificate.
– Cum apreciați acum, după această perioadă de interimat, domnule primar interimar Aurel Ginu Costea, munca de pe această poziție din administrație?
– Este grea activitatea în administrație mai ales când nu ai bani de la buget și nu ai alte surse de venituri. Dar știți, după cum am mai vorbit cu ceva vreme în urmă, că noi avem unele proiecte la nivel de comună pentru unele lucrări precum: asfaltări de străzi – că mai avem câteva străduțe de pământ; avem de acoperit cu dale câteva șanțuri pluviale; realizarea unor trotuare, prin depunerea de covor asfaltic, operații ce se vor realiza în întreaga comună dar cu prioritate în localitățile Joia Mare și Cil.
De asemenea, vrem să modernizăm iluminatul public stradal prin montarea de lămpi cu iluminare economică, prin leed-uri. În prima etapă vor fi modernizări pe DN79A, Joia Mare-Almaș și Cil, apoi pe DC35 Rădești. Dar așa după cum am precizat înainte: totul se rezumă la bani.
– Cum stați cu situația cadastrală a terenurilor?
– La ora actuală tocmai lucrăm la asta: de anul trecut am început să lucrăm la cadastrare și continuăm și anul acesta și avem unele priorități pentru Composesoratele Rădești și Almaș care nu au, pînă acum, titluri pe toată suprafața.
Primăria dispune de teren intravilan la ieșirea din Almaș, pe partea dreaptă, mergând spre Joia Mare. Consiliul Local al Comunei Almaș a hotărât dezmembrarea acestei suprafețe de teren în vederea unor construiri de locuințe, în urma unor licitații.
– Care e situația cu suprafe­țele împădurite; aveți pădure?
– Sigur că avem. Avem 1.328 hectare dar am dat-o în administrarea Ocolului Silvic Sebiș-Monea­sa. De acolo mai avem și noi ceva surse de venit dar modeste. Din păcate eu așa am găsit situația. Pe viitor vom mai vedea cum o vom rezolva ca să obținem avantaje mai mari pentru comună.
– Ce preocupări imediate aveți, acum că vremea s-a schim-bat, și-a dat-o spre primăvară?
– Tocmai despre acest subiect vreau să mai adaug câteva considerații. În perioada imediat următoare debutează acțiunea numită simplu „Curățenia de Primăvară“, ocazie cu care vreau să-i îndemn pe toți localnicii ca, după toaletarea copacilor, a arbuștilor, a viilor dar și curățarea grădinilor, toate resturile vegetale rezultate să le adune și să le pregătească în așa fel ca în zilele de 16-17-18 martie să le poată pune la stradă, în fața porților propriilor gospodării. De aici vor fi ridicate de angajații Primăriei care vor trece cu remorca pe la fiecare gospodărie în parte. Asta pentru a menține curățenia comunei dar și pentru a întâmpina Sărbătorile Pascale cu spațiile stradale – și cele din propriile curți – curate și frumos amenajate.
La 101 ani, Floarea Florea este decana de vârstă a comunei
Un deosebit și original prilej de bucurie a fost marcat tot săptămâna trecută la Almaș: cea mai vârstnică locuitoare a comunei – doamna Floarea Florea, cunoscută ca moașa Florica – a împlinit venerabila vârstă de… 101 ani. Deși ziua de 1 Martie – adică Ziua Măr­țișorului a fost o zi cu vreme închisă și schimbătoare, reprezentanți ai administrației locale precum și-ai filialei arădene a Asociației Veteranilor de Război, directoarea Școlii, actuali și foști vecini, numeroși cunoscuți au venit la sărbătorită, în semn de prețuire și respect, aducându-i flori, mărțișoare.
Din partea Primăriei i-a făcut o vizită venerabilei sărbătorite chiar primarul interimar AUREL GINU COSTEA, alături de câțiva angajați ai instituției, câțiva consilieri locali dar și profesoara Rafila Vesa, directoarea Școlii Gimnaziale „Lazăr Tâmpa“ din Almaș. Musafirii au adus cu ei un tort frumos, un coș cu flori, dar cadoul care i-a generat bucuria cea mai mare a fost… camionul de lemne de foc primit de la Primărie!
Localnicii o știu pe femeie drept moașa Florica, ea ajutând mulți ani oamenii din comună, fiind moașă comunală. Acum sărbătorita este cam bolnavă, stând mai mult la pat, de ea îngrijindu-se Ana Pleșu, care este vecină cu ea de ani mulți.
Inimoasa sărbătorită s-a născut deci în prima zi de Mărțișor a anului 1916, la Almaș. Viața ei n-a fost una ușoară, ea fiind vreme de patru ani slujnică în casa unor bucureșteni. Un avantaj al situației a fost acela că a avut ocazia de a absolvi școala de moașe. S-a reîntors apoi acasă, la Almaș unde mai apoi s-a căsătorit, însă soțul ei moare în Rusia, în Al Doilea Război Mondial. Se recăsătorește și lucrează ca moașă la Almaș, fiind știută ca o persoană cu suflet bun și multă compasiune față de persoanele aflate în suferință. Pentru a-i trata pe pacienți nu se temea să meargă cu birja dintr-un sat în altul, ca să nu mai punem la socoteală numeroasele nașteri pe care le-a moșit în toată comuna până în anul 1965. Deși a muncit din greu fiind nădejdea foarte multor bolnavi și a multor femei care urmau să nască, acum are o pensie modestă din care trăiește. Norocul ei este că admi­nistrația locală o mai sprijină atât cât se poate.
„E îmbucurător să vezi oameni cu o așa longevitate cum e moașa Florica și care au avut un rol important în comunitate. De fapt, dacă stăm să socotim, noi avem multe persoane trecute de 90 de ani în comună. Ne bucurăm că-i avem alături de noi și că ne mai pot spune prin viu grai cum era lumea și cum se trăia în vremurile din prima jumătate a secolului trecut, când dânșii erau oameni tineri“ sublinia primarul interimar, Aurel Ginu Costea.

Recomandările redacției