Apateu este o comună alcătuită din trei localități: Apateu, centru de comună, Moțiori și Berechiu. Din discuția noastră purtată cu domnul primar Aurel Bondor, a reieșit că în fiecare localitate s-a realizat câte ceva . „Nu am pierdut timpul să nu facem ceva, cât am putut pentru cetățeni. Eu cred că așa este normal, de aceea am fost aleși și trimiși aici în primărie“, a precizat edilul șef. După terminarea discuției noastre am luat-o la pas prin comună. Remarc un lucru pe care puțini primari îl fac și anume acela de a da binețe tuturor celor cu care se întâlnește pe stradă. Domnul primar ne-a spus că asta face parte din buna creștere a unui om.
Domnul primar să revenim însă la subiectul nostru de astăzi.
– Pentru început spuneți-ne cum au fost afectate investițiile și graficul de lucrări din cauza pandemiei?
– A avut o influență, dar până la urmă vom merge pe teren să vedeți ce s-a făcut practic. La grădiniță s-a lucrat tot timpul , fără întreruperi. Vreau să finalizăm această investiție cât mai rapid, pentru că din luna septembrie să poată fi dată în folosință. Este o investiție de peste 30.000 de euro, finanțată prin Ministerul Educației Naționale. Este o grădiniță cu program normal și cu trei grupe de copii: grupa mică, mijlocie și mare. Această investiție a fost foarte necesară. Fiecare grupă va avea locația sa, cu grupuri sanitare proprii și toate cele necesare. Eu pot să mai spun că și în administrație, dacă se dorește și se se vrea chiar se poate face treabă, așa cum scrie la carte.
Un alt obiectiv important la nivel de comună este în satul Berechiu unde se va realiza capela mortuară. Chiar dacă nu este ceva plăcut, este un lucru foarte util. Capela va fi dotată cu toate cele necesare. Ea este situată în cimitir și investiția se ridică la peste 100.000 de euro. Cred că în două–trei luni va fi finalizată și această lucrare. De asemenea, la Moțiori am finalizat asfaltarea a 3,3 kilometri de drum prin PNDL, o investiție care se ridică la peste 1,5 milioane de lei. Așadar, chiar dacă trecem prin pandemie, lucrările de investiții au continuat, chiar dacă în unele cazuri am avut o mică întârziere.
– Ce proiecte mai aveți ?
– Avem pregătite proiecte pentru modernizarea străzilor din cele trei localități ale comunei. Acestea vor totaliza o lungime de 9,9 kilometri. În final asta va însemna asfaltarea în proporție de 100% a întregii comune. Acest proiect va fi realizat prin finanțare guvernamentală sau prin fonduri europene. Mai avem un proiect de canalizare, prin ADI Apă Canal Arad, care trebuia să fie început. Pe de altă, parte mai avem în vedere depunerea unui alt proiect cu finan­țare europeană pentru pietruirea drumurilor agricole extravilane. Tot în acest an vom începe construirea unei capele la Moțiori și atunci în fiecare localitate vom avea capele. În acest mod vom îndeplini încă o solicitare a cetățenilor.
– Ce alte realizări mai aveți?
– În luna februarie acestui an am achiziționat o autospecială PSI foarte performantă. De asemenea am dotat și personalul PSI. Așa că la acest capitol suntem puși la punct așa cum scrie la carte.
– Domnule primar, comuna Apateu a fost renumită pentru legumicultură . Acum care mai este situația ?
– Păi întotdeauna a fost așa și acum avem un bun renume în acest domeniu.
– De ce vă spun acest lucru. Am fost prin felurite piețe și întotdeauna oamenii întreabă de roșii de Apateu.
– Așa este, am cumpărat de pe piață și alte tomate. La suprafață este roșie, dar la interior este verde. Parcă mănânci o așchie fără gust și foarte rea.
Reclamă bună, roșiile de Apateu și mai bune
Am avut ocazia să vedem pe viu ce anume consumăm și ce gust au roșiile de Apateu, în comparație cu alte roșii. Tomate pe care le-am tăiat în două și observi că miezul este verde. De gust ce să mai vorbim: nu are nimic în comun cu o roșie adevărată. Am fost însoțit de primar la un solar la familia Mang Ioan Stelian și soția. Ambii soți sunt angajați și cu studii superioare. Soția este profesoară și soțul inginer. Dar nu le este rușine nici de munca pământului. Pentru că în solariile pe care le au, este nevoie de multă muncă. După serviciu și chiar și înainte de a merge la lucru merg în solar. Cei doi soți spun că pentru ei este o adevărată delectare și relaxare. Și așa nu simt oboseala. Solariile sunt încălzite pe timp de iarnă. Afacerea lor a pornit în 2001, iar desfacerea este în special pe piața din Oradea, unde roșiile de Apateu ale domnului Stelian sunt cele mai căutate.
Voicu Sida

Recomandările redacției